NRK Meny
Normal

Ørland frir til Bjugn - igjen

Torsdag vedtok et enstemmig Ørland kommunestyre å gjenoppta dialogen med Bjugn kommune om en sammenslåing. Men Bjugn er mer interessert i andre alternativer.

Kommunesammenslåing Bjugn Ørland
Foto: Kjartan Ovesen / NRK Trøndelag

– Forslaget om å slå sammen Ørland og Bjugn er et godt forslag, og som vi er enige om er til det beste for Ørlandet, sier ordfører Hallgeir Grøntvedt.

Han legger til at hvis de ikke greier å få med seg bjugningene på dette, må de ha alternativer, og det var det som var tema på det ekstraordinære kommunestyremøtet i Ørland torsdag kveld.

Bjugns ordfører Ogne Undertun sier de vil diskutere saken i kommunestyret før de foretar sitt retningsvalg, men legger til at han personlig er innstilt på at hele Fosen bør bli én kommune.

LES: Bjugningene sa nei til Ørland

Høyre: Bjugn må være førsteprioritet

Hallgeir Grøntvedt, ordfører i Ørland

Ordfører i Ørland, Hallgeir Grøntvedt.

Foto: Lise Sørensen / NRK

I forkant av møtet sa Grøntvedt at Ørland må ha et par-tre alternativer til kommunesammenslåing, i tillegg til det flere ganger foreslåtte Ørland-Bjugn.

Opposisjonsleder fra Ørland Høyre, Torhild Aarbergsbotten, var imidlertid helt klar på at Bjugn er førsteprioritet og ønsker alt trykk på den løsningen.

– Vi ønsker ikke å bruke mye tid på å utrede alternativer som vi vet ikke vil være bra for Ørland kommune. Tiden bør brukes på gode prosesser mot en sammenslåing med Bjugn, sa hun før kommunestyremøtet.

LES: – Bjugn vet ikke sitt eget beste

Bjugn vil ha flere kommuner med

kart

Fosen Regionråd ser på muligheten å samle sju kommer til en.

Foto: NRK

Etter møtet ble det klart at førsteprioritet for Ørland kommune skal være å gå i dialog med Bjugn om en sammenslåing.

– Vi vedtok også at vi skal ha andre, ikke prioriterte alternativer. Det ene er at vi bare skal ha én kommune på Fosen, det andre er én kystkommune bestående av Ørland, Bjugn, Åfjord og Rissa og det tredje er å samle Ørland, Hitra/Frøya, Hemne og Snillfjord, sier ordfører Grøntvedt.

Han sier de vil gå i dialog med Bjugn ganske raskt.

– Jeg er er alltid optimist, men samtidig spent på hva de vil si. Får vi ikke positiv respons, får vi se på de andre alternativene.

– Skal vi først gjøre endringer er et samlet Fosen den absolutt beste løsningen. Samtidig ser vi at vi må ha andre muligheter åpne, og da er en stor kystkommune et veldig godt alternativ, sier på sin side Bjugn-ordfører Undertun.

LES: Kan få én storkommune i Fosen