Hopp til innhold

Orkdalssodd

 

Orkdalssodd

1 kg sauekjøtt av rygg
3 liter vann
1/2 ts salt
2 - 3 dl ris
500 g gulrot
500 g kål
1 ss finhakket løk

Del kjøttet i serveringsstykker og legg det i en kjele med kaldt vann. Kok opp og skum godt. La kjøttet trekke i ca. 30 minutter. Skyll risgrynene og tilsett sammen med hel gulrot. Del kålen i stykker og tilsett. Kok til alt er mørt, ca. 20 minutter. Ta alt opp og skjær i biter. Legg alt tilbake i suppen og server rykende varm. Server også med kjøttboller i sodden.

Det er også vanlig å bruke melboller i dette soddet.

60 g smør
60 g hvetemel
1 dl kokende vann
1 egg, lettvispet
1 knivsodd salt
1 knivsodd kardemomme
1 ts sukker

Kok opp smør og vann. Rør i melet og kok til massen slipper kjelen. Avkjøl litt og tilsett egget. Smak til med salt, kardemomme og sukker. Lag små boller og la dem trekke i vann i 10 minutter.

Oppskrifta er henta fra boka "Matgleder fra Trøndelag" utgitt av Trondheimkokkenes Mesterlaug og Kokkenes Mesterlaug i Nord-Trøndelag.