Örjan overlevde bjørneangrep

Örjan Åhrén ble angrepet og bitt av en bjørn ved svenskegrensen for en uke siden. Nå forteller han den dramatiske historien.

orjan bjorneangrep i sengen

Svenske Örjan Åhrén ble angrepet to ganger av bjørnen.

Foto: Marcus Frånberg/Sveriges Radio

Svenske Örjan Åhrén fikk omfattende skader etter at han ble angrepet av en brunbjørn ved Nord-Jämtland, rett øst for Limingen i Nord-Trøndelag. Angrepet skjedde rett før klokka åtte tirsdag morgen, om lag 15 mil nord for Strömsund.

– Første gangen tok den tak i klærne og ristet meg rundt, men jeg hadde på meg tykke scooterklær, og den tok mest tak i de partiene og litt i armen, sier Örjan Åhrén til Sveriges Radio.

Örjan forklarer videre at bjørnen satte seg noen meter bort og kikket på ham før den satte i gang en gang til.

– Den andre gangen var bjørnen mer bestemt og kraftfull. Jeg vet ikke hvor lenge den angrep, men det føltes veldig lenge, forsetter Örjan.

(Saken fortsetter under bildet).

orjan bjorneangrep

Bjørnen skadet Örjan i hodet, armen, foten og skulderen.

Foto: Sveriges Radio

Mannen ble så fraktet med luftambulanse til ett sykehus i Östersund.

To operasjoner

Örjan har vært gjennom to operasjoner siden angrepet og risikoen for å utvikle infeksjoner i det skadde venstrebenet er stor. Bjørnen bet mannen på flere steder – i hodet, skulderen, i armene og benet.

– Jeg har det bra i dag etter omstendighetene. Plutselig bestemte den seg for å springe på meg. Det tok bare noen sekunder, så var den over meg, fortsetter Örjan.

Reddet av broren

Midt opp i alt kaoset hørte mannen ett kraftig skudd. Det var mannens bror, som også var i området, som kom til unnsetning og skjøt bjørnen på avstand.

Plutselig sluttet bjørnen å bite, sekunder senere smalt det ett skudd. Bjørnen endret fokus og sprang mot broren min. Han fikk stoppet bjørnen på få sekunder, sier han.

Örjan er redd for hva som kunne hendt hvis han ikke fikk hjelp av broren.

– Angrepet hadde nok sluttet på en annen måte. Det kjentes ut som at bjørnen ikke hadde tenkt å dra fra meg. Det hadde vært nok med et bitt på et mer vitalt sted på kroppen – da hadde det vært svart, sier Örjan.

Ørjan ble angrepet av en brunbjørn ved norskegrensa.

Örjan ble angrepet av brunbjørn ved norskegrensa.

Dette er bare starten

Det var allerede gitt fellingstillatelse på bjørn i området. Fellingstillatelsen var gitt til Ohredahke samebygd, som Örjan tilhører. Han og broren var ute for å overvåke reinkalvinga som akkurat har begynt.

– I fjor ble det gitt fellingstillatelse på elleve bjørner i området. Dette er bare starten, etter som reinsdyrene akkurat har begynt å kalve, så kan vi forvente flere bjørner, sier Örjan til Sveriges Radio.

Svenske myndighetene bekrefter at det er mye bjørn i området. Bjørnen som angrep er sendt til obduksjon og analyse.

bjorneangrep orjan

Örjan ble skadet i blant annet armen.

Foto: Sveriges Radio