Her blir det hard kamp om plassene i jula

Hvert år må folk sendes hjem fra Nidarosdomens julegudstjeneste. I år blir kampen om plassene enda tøffere.

Etter snart to år og 35 millioner kroner er restaureringa av Steinmeyerorgelet i Nidarosdomen snart ferdig. Og initiativtakerne er sikre på at orgelet vil vekke internasjonal oppmerksomhet.

Orgelrestaurering fører til færre sitteplasser under julegudstjenestene i Nidarosdomen. Sognepresten ber folk oppsøke bydelskirkene i stedet.

Som regel er det plass til 1500 mennesker i nasjonalhelligdommen under julegudstjenestene, men i år blir det ekstra trangt om plassen.

Restaureringen av Steinmeyerorgelet fører til at deler av koret er avsperret og derfor blir det færre sitteplasser under årets julegudstjenester i Nidarosdomen. Bare tusen personer får komme inn.

Når gudstjenesten starter, står det som regel en lang kø utenfor av folk som ikke fikk plass i kirken. I år blir kanskje køen ekstra lang.

– Hver år må vi sende hjem noen som ikke får plass, men i år kan det bli enda flere som må skuffet hjem, sier sokneprest Bodil Slørdal i Nidaros domkirke og Vår frue menighet til Adresseavisen.

Nytt orgelbrus

Etter flere tiår med planlegging, ble i fjor de 9600 pipene på orgelet fra 1930-tallet plukket ned og sendt til Sveits.

Arbeidet med å bygge opp orgelet igjen vil pågå frem til jul. Og denne gangen blir det like stort som det var opprinnelig, før det ble redusert i 1962.

Artikkelen fortsetter under videoen.

I dag begynte spesialista fra Sveits å demontere Steinmeyerorgelet i Nidarosdomen. No starter et nær to år langt restaureringsarbeide, for å gi Norge et nytt nasjonalklenodium.

VIDO: Restaureringsarbeidets spede begynnelse. Først i mai blir orgelet innviet.

Når orgelet er på plass, gjenstår det et tidkrevende arbeid med å stemme orgelet. Først 17.–20. mai blir det storslått fest for å innvie Steinmeyerorgelet. Sognepresten ber familier som ønsker å gå på julegudstjenesten i Domen om å se frem til neste år.

– Vi får tenke positivt. Det blir bedre plass neste år, og ikke minst, flott musikk fra orgelet, sier Slørdal.

Reduserer plassene

Det er to gudstjenester i Nidarosdomen julaften. Klokken 14 blir det som regel helt fullt. Den neste er klokken 16. Brannforskriftene avgjør hvor mange som får komme inn.

Med tanke på at orgelrestaureringen begrenser antallet sitteplasser i koret, ber sognepresten om at familier som ønsker å gå på gudstjeneste, heller går til bydelskirkene sine.

– Vi kan rett og slett ikke garantere at alle får plass, så jeg vil benytte anledningen til å fremsnakke de andre kirkene i Trondheim. Det blir jul selv om man går dit. Det er flotte familievennlige gudstjenester i bydelskirkene, sier Slørdal til avisa.

Nidarosdomen i et vinterlig Trondheim

Her blir det fullt julaften!

Foto: Anne Helene Rørvik