Ordførere skuffet etter ministerbesøk

Ordførerne i Sør-Trøndelag hadde håpet på flere svar i møtet med kommunalministeren i dag. Men de som nå skal diskutere sammenslåing er fortsatt ikke helt sikre på hva de skal snakke sammen om.

snakker sammen

De snakker sammen om den store kommunereformen, men flere av ordførerne i Sør-Trøndelag sier de hadde håpet på noen flere svar fra kommunalministeren på møtet i dag. F.v. ordførerne Berit Flåmo fra Frøya, Terje Bremnes Granmo fra Malvik, og Hans Vintervold gra Røros.

Foto: Anne Heidi Røstad / NRK

– Jeg er spent, men jeg gleder meg også. Nå er det viktig å starte nabopraten og diskutere både hvilke utfordringer det er man står overfor, og hvilke muligheter ligger i reformen, sa kommunalminister Jan Tore Sanner til ordførerne fra Sør-Trøndelag som var møtt fram for å diskutere kommunereformen i dag.

Jan Tore Sanner

Kommunalminister Jan Tore Sanner var godt fornøyd med møtet med ordførerne i Sør-Trøndelag. – Det var en god dialog, sier Sanner.

Foto: Anne Heidi Røstad / NRK

Men flere uttrykte skuffelse over at Sanner hadde få svar på konkrete spørsmål om reformen.

– Det kom ikke frem noe nytt. Det er vanskelig å vite hva vi skal gjøre når vi ikke vet hva innholdet blir.

Det er nesten så han sier fremad marsj, så kommer retningen senere, sa ordfører i Klæbu, Jarle Martin Gundersen fra Senterpartiet til NRK etter at Sanner hadde vært på talerstolen.

LES OGSÅ: Sanner møter kommunemotstand

LES OGSÅ: Kommunesammenslåing uaktuelt

Store forventninger

Terje Bremnes Granmo

– Det var lite nytt i det kommunalministeren kom med i dag, og det må jeg si er skuffende, sier ordfører i Malvik, Terje Bremnes Granmo.

Foto: Anne Heidi Røstad / NRK

Ordførere i Malvik, Terje Bremnes Granmo, hadde store forventninger til Jan Tore Sanner før møtet.

– Vi forventer å få en del avklaringer når det kommer til videre fremdrift. Vi føler det er en del uklare spørsmål, for eksempel hvilke tjenester kommunene skal få i fremtidene. Det har vi ikke hørt noe om. Vi må også få en avklaring knyttet til om fylkeskommunene skal fortsatt skal eksistere.

Malvik-ordføreren følte ikke at han hadde fått svar på det han lurte på da møtet var ferdig.

– Jeg skjønner at Sanner ikke har svar på alt ennå. Men det kom ikke fram noe nytt, og det er skuffende. Hvilken prosess er det de ønsker og forventer av kommunene, når de ikke klarer å komme frem med noe annet enn det som vi har fått presentert tidligere?, spurte en skuffet Malvik-ordfører etter møtet.

– Et godt møte og god dialog

Sanner snakker

– Nå er det viktig å starte nabopraten og diskutere hvilke utfordringer dere står overfor, sa kommunalminister Jan Tore Sanner til ordførerne.

Foto: Anne Heidi Røstad / NRK

Kommunalministeren selv var fornøyd etter møtet med ordførerne.

– Det var et veldig godt møte og det var en god dialog. Jeg satte pris på at ordførerne sier at de ønsker å være med på reformen. Det viser lokalt lederskap og at de ser mange av de samme utfordringene og mulighetene som jeg gjør, sa Jan Tore Sanner til NRK etter ordførersamlingen.

Sanner sier han var var forberedt på å få litt motstand under møtet.

–Jeg ønsker at argumentene skal komme på bordet. Her finnes det ikke noe fasitsvar, men vi skal ha god dialog om hvordan vi skal gjennomføre kommunereformen.

Sammenslåing på tvers av fylkesgrenser

Jan Tore Sanner åpner for at man kan slå sammen kommuner på tvers av fylkesgrenser.

Ståle Vaag

– Jeg ønsker å være framoverlent, og ha handa på rattet i den reformen jeg vet kommer, sier ordfører Ståle Vaag i Hemne kommune.

Foto: Anne Heidi Røstad / NRK

– Jeg synes ikke at slike grenser skal sette et hinder for gode løsninger. Hvis man lokalt mener at man får bedre kommuner ved å slå seg sammen med en kommune som ligger på andre siden av fylkesgrensen, så kommer ikke jeg til å stoppe det.

LES OGSÅ: Vil ha tak på innbyggjartal

Sanner får støtte fra Arbeiderparti-ordfører fra Hemne, Ståle Vaag. Han ser for seg et samarbeid med nabokommuner i Møre og Romsdal, og ser ikke mørkt på å flytte fylkesgrensene. Han håper Hemne kommune har nye kommunegrenser innen 2020.

– Men det må ikke skje med tvang. Det må være en frivillig prosess som vi må gå gjennom sammen med våre nabokommuner, sier Vaag.

Selv er Vaag klar til å starte den prosessen.

– Jeg ønsker å være framoverlent, jeg ønsker å ha handa på rattet, jeg ønsker ikke å sitte i baksetet på den reformen jeg vet kommer til å komme, på grunn av det store flertallet på stortinget, sier Vaag.