Hopp til innhold

Ordførere reagerer på millionutbetalinger

Lederne i selskapet Trønderenergi har millionavtaler i lønn og pensjon, og ordførere i eierkommunene mener avtalene er i overkant gode. Nå er avkastningen dårligere, og styrelederen sier det kan komme endringer.

Logo Trønderenergi

Trønderenergi har betaler ut mindre til eierne, og styret vurderer nå pensjonsavtalen til ledelsen i selskapet.

Foto: Nyhetsspiller

Per Kristian Skjærvik

Per Kristian Skjærvik er styreleder i Trønderenergi.

Foto: Aksel Kroglund Persson / NRK

Toppledelsen på sju personer i Trønderenergi hentet i 2015 ut en krone for hver tredje som gikk til avkastning til de kommunale eierne. Ordførere NRK har snakket med opplever lønns- og pensjonsavtalene i Trønderenergi som vel gode.

11 millioner

11 millioner ble i fjor utbetalt til sju av lederne i Trønderenergi, mens 33 millioner kroner gikk til eierne som er 24 kommuner i Sør-Trøndelag, KLP og Nordmøre Energiverk.

– Konsernsjefens lønn på 2,5 millioner kroner er grei. Det er markedet som styrer, og Ståle Gjersvolds lønnskrav lå under den rammen jeg fikk fra våre eiere da han ble ansatt, sier styreleder Per Kristian Skjærvik i Trønderenergi til NRK.

Orkdal kommune fikk en avkastning på 3,5 millioner kroner i fjor, og det er bare en million mer enn det enn det konsernsjefen fikk. Varaordfører Jørgen Indergård i Orkdal synes lønnsutbetalingen i Trønderenergi er høy.

– Det virker å være høyt sammenlignet med ledere i offentlig sektor. Men det er styret som tilpasser lønnen i bedriften, sier Indergård til NRK.

Ordfører reagerer

Konsernsjef Ståle Gjersvold i Trønderenergi kan gå av allerede som 62-åring og få 1,7 millioner kroner fram til han er 67. Ved oppsigelse får han 2,4 millioner i lønn første året, og er garantert 80 prosent av denne lønnen året etter.

Odd Jarle Svanem

Hemne-ordfører Odd Jarle Svanem liker ikke pensjonsvilkårene til topplederen i Trønderenergi.

Foto: Hemne kommune

Ordfører Odd Jarle Svanem i Hemne har på sin side valgt å gå ned ti prosent i lønn for å spare kommuneøkonomien. Han reagerer på lønnsvilkårene til toppledelsen i Trønderenergi.

– Personlig synes jeg det er utrolig at sånt går an, og jeg liker det ikke, sier han til NRK.

Styreleder Per Kristian Skjærvik i Trønderenergi mener dette er en grei ordning som er alminnelig for bransjen. Når det gjelder pensjonsavtalen kan det komme endringer, også for konsernsjefen.

– Styret ser nå på mulige endringer fra ytelsesbasert til innskuddsbasert pensjon. Men dette er ikke avgjort, sier Skjærvik.