Hopp til innhold

Ordførere positive til kommuneekteskap

Seks av ti ordførere i Trøndelag er positive til kommunesammenslåing, viser en undersøkelse NRK Trøndelag har gjort. Men bygdeforsker tror ordførerne er mer positive enn folket de representerer.

Laster innhold, vennligst vent..

Reidar Almås byline

Bygdeforsker Reidar Almås mener tallene viser at ordførerne vil være i førersetet og ikke komme bakpå i prosessen.

Reidar Almås er seniorforsker ved Norsk senter for bygdeforskning og er ikke overrasket over tallene som kommer fram i undersøkelsen hvor 40 av Trøndelags 48 kommuner har svart på spørsmål om kommunereformen.

Seks av ti ordførere er altså positive, to av ti er usikre og to av ti er negative til en sammenslåing.

Almås tror optimismen er større blant ordførerne enn i befolkningen.

– Folk er lite mobilisert enda når det gjelder en ny kommunestruktur, men dette er en typisk sak som vil engasjere grasrotdemokratiet. Det som bekymrer folk er hvor stor innflytelse utkantene vil få i fremtidige sammenslåtte kommuner.

Må gi bedre tjenester

En av ordførerne som er positive til en sammenslåing er Robert Svarva (Ap) i Levanger. Men forutsetningen er at innbyggerne får et bedre tilbud enn i dag.

Robert Svarva

Ordfører Robert Svarva (Ap) er positiv til kommunesammenslåing, men tror ikke 60 prosent av innbyggerne i Nord-Trøndelag ønsker større kommuner.

Foto: Privat
Ivar Vigdenes

Ivar Vigdenes i Stjørdal har ingen imperialistiske tanker. – Vi tenker kun på en ting, og det er hvordan vi skal utvikle et best mulig tjenestetilbud for oss selv og innbyggerne rundt oss.

Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix

– En kommunesammenslåing må gi bedre tjenester til innbyggerne. Vi ser at store fagmiljø gir gode tjenester. Det vil også være viktig i årene som kommer, og det er derfor viktig at vi har attraktive arbeidsplasser.

Svarva ser til både Verdal, Inderøy, Frosta og Stjørdal, men ordfører Ivar Vigdenes (Sp) i Stjørdal synes ikke større fagmiljø i seg selv ikke er et argument for sammenslåing fordi det allerede finnes gjennom de interkommunale tjenestene.

– I en større kommune blir beslutninger og makt flyttet langt unna folk, sier Vigdenes.

Han vil se hva rikspolitikerne lander på når kommunesammenslåing skal diskuteres i Stortinget til våren.

– Jeg må se hva de sier før jeg gjør en vurdering. Det vil også bli viktig hva våre nabokommuner lander på.

– Het valgkampsak

Forsker Reidar Almås mener temperaturen i denne debatten fortsatt er ganske lav, men han tror kommunestruktur blir en het sak opp mot valget til høsten.

– Da kommer også spørsmålet om tvang opp, og ikke minst hva som skal skje hvis en kommune ikke vil sammenslås, mens andre ønsker det. Da vil nok debatten skjerpes, sier Almås.

En av dem som ikke vil ha endringer er ordfører John Paulsby (V) i Tydal. Han mener de små kommunene, som Tydal, vil bli taperne.

– Vi jobber politisk for å beholde, og øke, folketall og arbeidsplasser, men jeg ser for meg en reduksjon i folketallet hvis vi flagger ut en del arbeidsplasser i kommuneadministrasjonen. Det kan bli dramatisk for oss.