NRK Meny
Normal

Ordførere ber Statnett bygge kraftlinje

Sju ordførere på Fosen har sendt brev til Statnett i håp om at de fortsetter planene om å bygge ut ei kraftlinje langs trøndelagskysten.

Bessaker vindmøllepark

Vindparken på Bessakerfjellet i Roan er allerede utbygd, men nå frykter folk i Trøndelag at vindkraftplanene stagnerer dersom Statnett ikke vil bygge kraftlinje.

Foto: May Hamnes

Vibeke stjern

Ordfører i Åfjord, Vibeke Stjern, sier til NRK at vindkraftplanene i Trøndelag nå er helt avhengige av Statnett.

Foto: Ståle Yttrehus / NRK

– Statnett er helt avgjørende når det gjelder å bygge ut en kraftlinje langs Trøndelagskysten. Med tanke på vindkraftutbygging så står alt å faller på denne avgjørelsen, sier ordfører i Åfjord, Vibeke Stjern til NRK.

Dropper vindkraftplaner i Trøndelag

4. juni kom nyheten om at Statkraft dropper vindparker i Trøndelag. Lavere priser på kraft- og elsertifikater i Norden medfører at prosjektene ikke er lønnsomme, ifølge Statkraft.

Disse vindkraftprosjektene var beregnet til omtrent 11 milliarder kroner. Det var vindparkene Storheia, Kvenndalsfjellet og Roan på Fosen som ble skrinlagt.

Nå håper Vibeke Stjern at Statnett likevel fullfører den planlagte kraftlinja langs trøndelagskysten, slik at alt håp om vindkraft ikke dør ut.

– Vi er sju ordførere på Fosen som har skrevet et notat til Statnett. Vi håper å få med oss alle i Trøndelag på dette. Vi må fortelle Statnett at Trøndelag trenger en større kraftproduksjon og hvor viktig dette er, sier hun.

– Helt avhengig av dette

Like før jul tilførte staten 10 milliarder kroner til Statkraft. Disse pengene skulle blant annet brukes til den storstilte vindkraftsatsinga i Trøndelag. Nå mener Senterpartiet at selskapet bør betale tilbake disse pengene.

– Det er ikke holdbart hvis Statkraft har tenkt å bruke den kapitalen til å bygge vind- og vannkraft i utlandet fremfor å bygge ut vindkraft i Norge. Jeg mener at statsråden bør vurdere styrets stilling, sier parlamentarisk leder Marit Arnstad til NRK.

Det er fremdeles ikke kjent om andre aktører kan tenke seg å fortsette planene med ei eventuell vindkraftutbygging i Trøndelag. Men dersom Statnett ikke vil fortsette sine planer, er Stjern ganske sikker på at ingen vil være med videre.

– Hvis Statnett nå sier nei til dette, så vil det ta mange år før Trøndelag kan få en slik kraftledning. Dersom noen andre skulle se råd for å bygge en vindpark, så er vi helt avhengig av denne linja.

Det er ventet at Statnett tar stilling til dette på et styremøte førstkommende torsdag.

Video fra Trøndelag

Midtnytt
Jens Kvernmo får fisk i forteltet sitt. Se serien på NRK1 tirsdager klokken 20.25