NRK Meny
Normal

Ordfører: – Dette kan avle fryktkultur

I forrige uke fikk Malvik-ordfører, Ingrid Aune (Ap), beskjed om at de nesten 200 akuttplasserte flyktningene kanskje må bo i kommunen et halvt år.

Ingrid Aune

Ordfører i Malvik, Ingrid Aune, vil at asylsøkere og innbyggere i Malvik skal føle trygghet og forutsigbarhet. – Mangel på informasjon fører med seg manglende forståelse og utrygghet, sier hun til NRK.

Foto: Morten Kjennerud / Arbeiderpartiet

Ordføreren kritiserer staten fordi flyktninger og innbyggere ikke får informasjon om den ekstraordinære situasjonen.

– Som ordfører vil jeg at innbyggerne skal informeres om asylsøkerne som nå bor like ved, så de føler trygghet og forutsigbarhet. Som medmenneske vil jeg at asylsøkerne skal føle det samme.

Norge eller Sverige?

169 og 29 asylsøkere bor på henholdsvis Stav hotell og Vikhammer motell i Malvik – av dem 43 kvinner og 40 mindreårige.

Ordføreren forteller det hersker stor usikkerhet blant flyktningene. Enkelte skal ha spurt, etter flere dager i Malvik, om de befant seg i Norge eller Sverige.

– Jeg klarer knapt forestille meg hvordan jeg hadde hatt det i et nytt land uten å vite hvor lenge jeg skal være eller hvilke rettigheter jeg har. Det meste asylsøkerne vet, er basert på rykter og antakelser. Mangel på informasjon fører med seg manglende forståelse og utrygghet. Det avler en fryktkultur. Jeg har registrert at det har skjedd opprør og protester andre steder i Norge. Det siste jeg vil ha er utrygghet i Malvik.

Kritiserer justisministeren

Ordføreren mener justisminister Anders Anundsen må ta grep:

– Justisministeren må ta initiativ til et felles informasjonssystem. En idé er en folder laget av justisdepartementet, som gjerne på flere språk besvarer de viktigste spørsmålene til og om akuttplasserte flyktninger. Den bør inneholde informasjon om hvordan akuttplassene fungerer og hvilke rettigheter akuttplasserte flyktninger har. Folderen vil være nyttig for asylsøkere, de private eierne av akuttplassene, kommunene og innbyggerne.

Seniorkommunikasjonsrådgiver i Justis- og beredskapsdepartementet sier kritikken bør rettes mot Utlendingsdirektoratet.

– Justis- og beredskapsministeren har bedt UDI sørge for at det er gode rutiner for informering og involvering av kommuner i forbindelse med opprettelse av mottak.

Ikke forberedt

Håkon Fenstad

Håkon Fenstad, kommunikasjonsdirektør i UDI, forstår at Malvik-ordføreren etterlyser mer informasjon. – Vi klarer ikke informere nok, sier Fenstad.

Foto: Nora Lie

– Når Malvik-ordføreren sier vi er for dårlig på å informere, er det et bevis på at vi bør gjøre jobben bedre. Vi klarer ikke informere nok, sier assisterende kommunikasjonsdirektør i UDI, Håkon Fenstad.

Fra januar til i sommer kom det færre flyktninger enn samme tidsrom året før. Derfor vurderte myndighetene å senke antallet forventede flyktninger for resten av året.

– Det er første gang en kurve har skutt så voldsomt i været. Bare i august kom det flere flyktninger enn totalt i januar, februar, mars og april. Vi prøver å informere så godt som mulig, men verken Norge eller Europa var forberedt på dette.

Fenstad kan ikke svare på hvorfor det ikke er lagd felles folder, slik Aune etterlyser.

– Neste år skal vi oppbemanne våre seks regionkontor med ti årsverk, som ett av flere statlige tiltak for bedre informasjonsflyt.

Video fra Trøndelag

Som på Armfeldts tid: I tidsriktige vadmelsuniformer gikk Holtaalske Skieløber Compagnie de to milene over Bukkhammaren, - på treski og med en stav.
Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.