Hopp til innhold

Stamkunde opprettet spleis for å redde bedriften til Ola – pengene strømmer inn

Mange vil kjøpe en digital øl eller et digitalt påskelam. Spleis ser en økning i innsamlinger for å redde lokale bedrifter under koronapandemien.

Ola Skjåk Bræk

GRÜNDER: Ola Skjåk Bræk eier og driver Ansnes Brygger på Hitra. Som for mange andre serveringssteder i landet, har også de hatt det tungt gjennom koronapandemien.

Foto: Stein Olav Sivertsen

– Vi trodde vi så lyset i tunnelen, og så fant vi ut at det var ikke lyset, men toget som kom, sier Ola Skjåk Bræk.

Han eier og driver Ansnes Brygger på Hitra i Trøndelag.

Skjåk-Bræk beskriver den nasjonale skjenkestoppen som ble innført denne uka, som et slag i trynet.

I praksis betød dette at de måtte stenge dørene, like før påske.

Alle innkjøp var gjort, i god tro om at lav smitte i regionen ville la dem få holde åpent.

– Vi sitter igjen med hele regninga, og det svir, sier Skjåk Bræk.

Han ble derfor svært rørt da en av hans stamkunder, Mari Foss, spurte om hun kunne opprette en spleis for å hjelpe dem.

– Vi er ikke de som tigger, men med Maris initiativ tenkte jeg «for all del».

Ansnes Brygger

POPULÆRT: Ansnes Brygger har blitt stadig viktigere for folk på Hitra etter at det åpnet i 2014.

Foto: Stein Olav Sivertsen

Donasjoner strømmer på

For Foss, som har hytte på Hitra, har det vært fast påsketradisjon å nyte noe godt på både tallerkenen og i glasset ved Ansnes Brygger.

Da hun skjønte at det ikke ble noe av i år, bestemte hun seg på impuls tirsdag kveld for å igangsette en aldri så liten redningsaksjon.

– Det er veldig trist, nå som de endelig skulle ha åpent og få hentet inn litt av det tapte. Så kom beskjeden om at de måtte stenges igjen, sier hun til NRK.

– Så jeg ville rekke ut en hånd og bidra litt.

I spleisen oppfordret hun alle som hadde tenkt seg på Ansnes Brygger i påsken, til å kjøpe en «liksom-øl» eller en «liksom-middag».

Mari Foss

OVERVELDET: Mari Foss har nytt mange et glass på Ansnes Brygge. Hun er overveldet over responsen spleisinnsamlingen har fått.

Foto: Mari Foss

– Jeg tenkte at hvis folk kan spandere den hundrelappen man bruker på pils i solveggen og heller donere på en spleis, så vil det bidra til at vi alle fortsatt kan ha det tilbudet vi er så glad i, har hun sagt til nettavisa Hitra-Frøya, som omtalte saken først.

Og donasjonene har strømmet på. Til nå har nærmere 50.000 kroner blitt samlet inn.

– Enkelte har tatt påskelammet der, for å si det sånn, ler Foss.

– Nært er kjært

Haakon Jensen i Spleis sier at det har blitt laget hundrevis av innsamlinger for å redde lokale bedrifter og stampuber det siste året.

– Vi så en stor boost i mars/april i fjor, så var det litt roligere mot sommeren, og til høsten tok det seg opp igjen, sier Jensen.

– Fra januar i år og utover har det vært en ganske stor vekst, og det er generelt mye høyere trafikk på Spleis enn for et år siden.

Haakon Jensen

ØKNING: Aktiviteten har blitt større på Spleis de siste månedene, sier leder for produktutvikling og marked, Haakon Jensen.

Foto: Spleis / Sparebank1

Gjengen i Bidra ser den samme trenden. Der har de hatt en mangedobling i omsetningen og trafikken under pandemien.

– Det som overrasker oss mest er at det ikke er ideelle organisasjoner som mottar pengene. Vi ser en dreining av at pengene går til lokale formål, sier gründer Jan Olav Ryfetten i Bidra.no

Han sier folk har en mye større kjærlighet til lokalsamfunnet sitt enn hva de trodde på forhånd.

– Nært er kjært, mener Ryfetten.

Står ikke alene

Jensen tror det å kunne stille opp om så bare via en spleis, vekker den urnorske dugnadsånden i folk.

Og det er en ånd Ola Skjåk-Bræk priser seg lykkelig over å se.

Han sier spleisen kommer godt med ikke bare fordi pengene som samles inn tilsvarer mye av overskuddet de ville fått gjennom påsken, men ikke minst er det motiverende for veien videre.

– Vi ser at vi ikke står alene, at det er mange rundt oss som ønsker oss godt. Og da må vi bare dra oss opp og stå på.

Ola Skjåk-Bræk og Mari Foss

STAMKUNDE: Mari Foss har blitt gode venner med Ola Skjåk Bræk i løpet av de sju årene han har drevet Ansnes Brygge.

Foto: Mari Foss