Elsa opplevde to storbranner på to uker

Elsa Nybo Hermann og mannen Helge har opplevd to av de siste storbrannene i Trøndelag på nært hold. – Vi har fryktet for både huset og hytta, sier hun.

Elsa og Småværet

Elsa Nybo Hermann har fått merke to av storbrannene i Trøndelag på kroppen. Først fryktet de for hytta, deretter var de redd flammene skulle sluke huset.

Foto: NRK/Privat

Brannruiner Småværet, Flatanger

Bildene av brannruinene i Flatanger er utallige.

Foto: Joar Elgåen / NRK

Ekteparet fra Steinkjer i Nord-Trøndelag er bosatt kun noen hundre meter fra industribygget som brant ned i byen tirsdag morgen. Sammen med flere hundre mennesker ble de evakuert.

Men ikke nok med det. Elsa og mannen har også ei hytte på Småværet i Flatanger, og fryktet lenge at de skulle miste ferieparadiset til flammene under den store lyngbrannen.

– Da vi våkna til en ny brann tirsdag morgen, trodde jeg ikke at det var mulig. Denne gangen var det så nært innpå at vi ble evakuert. Det var ei veldig spesiell opplevelse, sier Nybo Hermann til NRK.no.

– Mange tanker

Brannen i Flatanger fulgte de for det meste på tv. Den brøt ut mandag kveld for ei uke siden, og først torsdagen etter tok de turen ut for å se om hytta og området.

– Det tok lang tid før vi fikk vite om hytta hadde berget eller ikke. Vi har bygd den selv og lagt ned mye arbeid der, så tankene var mange, sier hun.

De var av de heldige. Feriehuset hadde ikke blitt tatt av flammene, men venner og naboer var ikke like heldige.

– Tankene våre går til dem som har mistet sine hus. Da vi med egne øyne fikk se hvordan Småværet var blitt, var det helt uvirkelig. Det var nesten som på film, sier Nybo Hermann.

Fremdeles fare for nye branner

Meteorologene opprettholder fremdeles OBS-varselet, og sier det er stor fare for lyng, gress- og skogbrann i Trøndelag og Møre og Romsdal.

De siste dagene har det vært totalforbud mot bruk av åpen ild utendørs langs hele kysten på grunn av brannfaren, som skyldes vedvarende tørt vær i kombinasjon med kraftig vind.

Fra Rogaland i sør til Nordland i nord har kommune etter kommune fulgt myndighetenes oppfordring om å legge ned forbud mot bål og annen ild.

– Nå er det nok

Nå er ekteparet i Steinkjer mettet på branner i lang tid framover.

– Jeg trodde ikke det var mulig å oppleve dette to ganger på rad. Jeg må innrømme jeg sjekker litt ekstra før jeg går og legger meg om kvelden. Det blir jo så man tenker mer på det, sier Nybo Hermann.

– Forrige tirsdag var vi redd for at hytta skulle forsvinne. Uka etter var vi redd huset skulle bli tatt av flammene. Nå er det nok, sier hun.

Småværet

Bildet viser ferieparadiset Småværet før lyngbrannens herjinger i forrige uke. Her ble hele 20 bygninger offer for flammene.

Foto: Nils Johansen