Normal

Opplevde flyktningedrama på ferietur

19 båtflyktninger fra Vest-Afrika tok seg i land på Gran Canaria og ble stoppet av politiet. Der sto også tidligere Krf-politiker Odd Anders With og fikk med seg hendelsen.

Båtflyktninger

Her blir 19 båtflyktninger pågrepet av politiet i Spania. Odd Anders With fikk med seg hendelsen, og synes synd på flyktningene som prøver å komme seg til et bedre land.

Foto: Odd Anders With

Odd Anders With

Tidligere Krf-politiker, Odd Anders With, opplevde flyktningdrama på ferietur.

Foto: Amund Aune Nilsen / NRK

– Det var absolutt noen skygger ved oppholdet, sier Odd Anders With.

For en uke siden var den tidligere 2.nestlederen i Kristelig folkeparti på ferietur i Spania da dramaet utspant seg rett foran øynene hans.

– Vi skulle ta en spasertur mellom Playa del Inglés og Meloneras. Der er det et ørkensandområde som er veldig kjent for turister.

Det som ventet på stranda, ble en spesiell opplevelse.

– Plutselig ser vi politi som stopper oss og setter opp sperringer ned mot vannet. De har munnbind, og vi gjør våre refleksjoner med tanke på E-bola. Vi ser det ligger en båt på stranda, og der viste det seg at det satt 19 flyktninger fra Vest-Afrika.

Farlig ferd over havet

I løpet av året prøver flere hundre tusener av flyktninger seg på å komme fra Afrika til Europa. Italia og Hellas er de mest vanlige destinasjonene, men også i Spania kommer båtflyktninger.

– De ble samlet i en gruppe og der satt de i stekende sol i mange timer bevoktet av politi. Vi så også helsepersonell som kom dit, for det var flere syke blant dem.

På 20 år har 20.000 flyktninger dødd på vei over havet og FN har fryktet det som skjer. With har også gjort seg noe refleksjoner rundt det som skjedde.

– Du har trukket et heldig lodd når du kommer til fastland når du er båtflyktning. Det er lite vann og mangel på sikkerhetsutstyr.

(Saken fortsetter under bildet)

Gummibåt med flyktninger

Bilde fra den italienske marinen fra en redningsoperasjon utenfor Sicilia 14. september i år. Det italienske mannskapet på gummibåten som har reddet båtflyktningene har på seg vernedrakter.

Foto: MARINA MILITARE / AFP

– Alt har en årsak

Båtflyktninger

– Det er en årsak som ligger bak når folk risikerer liv og helse og forlater familie for å prøve å finne et paradis i vesten, sier With.

Foto: Odd Anders With

Flyktningene ble pågrepet av politiet. Det With fikk se gjorde vondt.

– Alle har munnbind og kommer i en lang, lang rekke. De ser ned mot jorda og passerer oss rikfolk på våre solsenger. Der blir de sendt inn til politi og helsevesenet. Jeg får en sterk medfølelse når de blir hengt ut for alle og enhver.

Som tidligere politiker får han også lyst til å gjøre noe med situasjonen slik den er i dag.

– Det er en årsak som ligger bak når folk risikerer liv og helse og forlater familie for å prøve å finne et paradis i vesten. Som både tidligere journalist og politiker, tenker jeg at alt har en årsak.

– Glad jeg fikk den belastningen

Nå er han hjemme i Norge igjen, men sitter igjen med mange tanker om hvordan man skal takle situasjonen.

– Både den dagen og de neste dagene har jeg tenkt veldig mye på hva vi kan gjøre. Mange land virker veldig passive.

Han er også glad han fikk oppleve det.

– Jeg er glad jeg fikk denne belastningen. Jeg ønsker å være et vitne om ting som skjer, og jeg håper at opplevelser som andre får kan gi litt refleksjoner. Vi kan også ta litt selvkritikk av våre egne egosentriske prioriteringer.