Hopp til innhold

Opphever fotoforbudet under Northug-dommen

TRONDHEIM (NRK): Sør-Trøndelag tingrett har besluttet å oppheve fotoforbudet under domsavsigelsen mot Petter Northug.

Petter Northug

Rettssaken mot Petter Northug jr. går som tilståelsessak i sal 101 i første etasje i Tinghuset i Trondheim 9. oktober. Salen er en av tinghusets største.

Foto: Montasje / NRK

Sør-Trøndelag tingsrett har behandlet mange søknader om å oppheve fotoforbudet i rettssaken mot Petter Northug. De mener saken har betydelig offentlig interesse og har besluttet for å oppheve forbudet under domsavsigelsen.

– Retten har fattet en beslutning angående søknadene om unntak fra foto- og filmforbudet. Beslutningen innebærer tillatelse til filming av domsavsigelsen, på nærmere angitte betingelse, skriver avdelingsdirektør Erling Moe i Domstoladministrasjonen i en pressemelding.

Retten har besluttet å tillate fotografering og filmopptak av dommerens opplesning av dommen. Etter at dommeren har lest slutningen vil Northug bli spurt hvordan han stiller seg til dommen. Den delen av rettsmøtet vil ikke bli filmet, på grunn av forbudet mot fotografering og opptak.

Det gis også tillatelse til fotografering og filming inne i rettssalen frem til klokken 09.45.

Rettssaken mot Northug er en straffesak, og i pågående straffesaker er det ikke tillatt med fotografering, filmopptak og opptak for radio eller fjernsyn. Det er likevel mulig å søke om tillatelse å gjøre opptak.

Tingretten skriver at Northug ikke har gitt noe samtykke til at hans forklaring i retten kan filmes.

NRK kommer til å sende domsavsigelsen direkte.

Kan ikke sammenlignes med andre

Northug skal møte i retten klokken 10.00 den 9. oktober. Det er satt av fire timer til det som blir en tilståelsessak. Saken skal gå i rettssal 101, en av de største i tinghuset i Trondheim.

– Denne saken har en ekstraordinær interesse. I så måte kan den ikke sammenlignes med vanlige tilståelsessaker, som det er mange av hver dag i norske domstoler, sier avdelingsdirektør Erling Moe i Domstoladministrasjonen til NRK.

50 journalister kommer

Erling Moe

Det kommer til å bli plasser reservert for publikum. På grunn av det store medieoppbudet blir det ikke mange. De som kommer først får disse plassene, sier avdelingsdirektør Erling Moe i Domstoladministrasjonen.

Foto: NRK

Rundt 50 norske journalister har varslet at de kommer til å dekke saken, opplyser Moe.

Det er ikke planlagt spesielle sikkerhetstiltak i Tinghuset den 9. oktober. Likevel er ikke avdelingsdirektøren bekymret for kaos og trengsel i forbindelse med saken.

– Det er stor interesse, langt over det som er vanlig i tinghuset. Men Sør-Trøndelag tingrett kommer til å sørge for at saken foregår i verdige og ordentlige former. Så langt det er mulig skal denne saken behandles som en vanlig sak, forteller han.

Tilstår alt

Tiltalen mot Northug omfatter seks punkter, fem for brudd på veitrafikkloven og ett for brudd på straffeloven. Bruddet på straffeloven omhandler falsk anklage om hvem som kjørte bilen, og fremheves som det mest alvorlige tiltalepunktet.

LES OGSÅ: Her er hele tiltalen mot Petter Northug

Kort tid etter at han ble kjent med tiltalen, varslet langrennsstjernen at han ønsket at saken ble ført som en tilståelsessak. Dette innebærer at saken ikke gjennomføres som en full hovedforhandling, og krever en uforbeholden tilståelse for alle forhold. Det er vanlig å få strafferabatt ved tilståelsesdom.

Northug skal ha holdt en fart på 83 kilometer i timen da han krasjet i 40-sonen ved General Bangs vei på Byåsen i Trondheim 4. mai.

Audien traff midtrabatten før rundkjøringen og fortsatte i et omtrent 16 meter langt «hopp». Etter en tur vel 38 cm over bakken traff Audien en lysmast, og fortsatte ferden i ytterligere 38 meter før den stanset i autovernet.

Påtalemyndigheten legger til grunn at Northug hadde 1,65 i promille da han krasjet bilen.

LES OGSÅ: Northug har erstattet millionbilen

bilde

KRASJ: Petter Northugs Audi ble totalvraket etter at skistjernen kjørte i autovernet på Byåsen i Trondheim tidlig søndag 4. mai i år. Tiltalen mot Northug omfatter seks punkter, fem for brudd på veitrafikkloven og ett for brudd på straffeloven.

Foto: Henrik Sundgård