Oppgitt over Oslo-arroganse

Trondheim kunstmuseum fortviler over liten interesse fra Osloavisene.

Randi Lium, direktør Trondheim Kunstmuseum
Foto: NRK

Ved Trondheim kunstmuseum er de oppgitt over de store riksavisenes manglende interesse for utstillingene de arrangerer.

Hellig Jord
Foto: Morten Andersen / NRK

For mens publikum strømmer til Trondheim kunstmuseum for å se Håkon Gullvågs utstilling Hellig Jord, glimrer anmelderne fra de store riksavisene med sitt fravær. Det får direktør Randi Lium til å reagere.

- Avisene som kommer ut i hovedstaden har et ansvar til å formidle det nasjonale, og vi er på nasjonalt nivå. Det er for eksempel interesse for denne utstilingen i Danmark, men når vi ikke en gang når fram i vår egen hovedstad blir det et tomrom. Jeg synes vi blir forsømt, sier Lium.

Får støtte

For sjelden kommer det anmeldelser og omtale fra de store Osloavisene. Lium mener den manglende interessen er uttrykk for en arroganse, og hun får støtte av sin kollega ved Lillehammer Kunstmuseum, Svein Olav Hoff.

- Det bør være Dagbladet og Aftenpostens ansvar at utstillinger som er nord for Sinsen-krysset blir dekket. Kulturredaktørene burde være seg sitt ansvar bevisst, mener Hoff.

Innrømmer

Kultur- og debattredaktør i Aftenposten, Knut Olav Åmås, innrømmer at Olsoavisene er for Oslosentrerte.

- Det kan jeg innrømme, men utfordringen vår er at det skjer så mange ting i norsk kulturliv hver måned, at vi må gjøre et utvalg, men vi kan følge bedre med i det som skjer utenfor Oslo, det er en legitim kritikk, sier Åmås.