Hopp til innhold

Oppgitt over anbudspraksis

Riksantikvaren og Trøndelag Folkemuseum foretrekker ufaglærte og billige utlendinger til rehabilitering av Haltdalen stavkirke fra 1170. Det gjør fagfolk her i distriktet rimelig oppgitt.

Haltdalen stavkirke på Trøndelag Folkemuseum på Sverresborg (bygd 1170)

Haltdalen stavkirke fra 1170 skal renoveres, og anbudet gikk til et firma som benytter seg av utenlandske arbeidere.

Foto: Trond Moksnes

Norske håndverksmestre får ikke delta i rehabiliteringen av den tradisjonsrike stavkirka på Trøndelag Folkemuseum i Trondheim. Isteden er det utenlandske arbeidere som skal gjøre arbeidet.

– Ødelegger fremtiden

– Anbudspraksisen ødelegger fremtiden for høyt spesialiserte norske håndverkere, mener byggmester Torgeir Moslett i Trondheim tradisjonsbygg.

Hans firma har spesialisert seg på antikvarisk behandling, og har formelle fagbrev og skolegang. Likevel tapte firmaet anbudet for renoveringen av stavkirka fra Haltdalen til et firma som baserer seg på utenlandsk arbeidskraft.

– Anbudet går til et firma som har jobbet innenfor bygningsvernet i noen år, men det er et firma som baserer seg på utenlandske arbeidere. De fraktes inn til landet uten fagbrev eller svennebrev. De har ikke mesterbrev, og ingen håndverksfaglig eller bygningsvernfaglig utdanning, hevder Moslett overfor NRK.

– Ingen kommentar

Ledelsen ved Trøndelag Folkemuseum ønsker ikke å kommentere valget av firma som skal renovere stavkirka de eier. De henviser NRK til Riksantikvaren som har ansvaret for det Nasjonale stavkirkeprogrammet.

Riksantikvarens ledelse føler ikke behov for å kommentere denne saken.

NRK har vært i kontakt med det aktuelle firmaet. De henviser videre til Firmaet Høyer Finseth, som var rådgivende ingeniør i denne saken.

Høyer Finseth mener at det firmaet som ble valgt var best egnet til å rehabilitere en stavkirke på et norsk museum.

– Det er mange flinke utenlandske håndverkere også, og de har faktisk utført arbeid av høy kvalitet på stavkirker. Jeg vil ikke gå i detalj på disse arbeidernes utdanning, men vi har lagt vekt på erfaring og kompetanse, sier prosjektansvarlig Tore Olsen Hagelund hos firmaet Høyer Finseth.

Olsen mener også at den ene millionen de sparte på å anta anbudet fra det omtalte firmaet, var viktig i denne saken.

– Umulig å konkurrere

– Det blir helt umulig for oss som følger tariffavtaler og legger vekt på utdanning å konkurrere med slike firmaer. De som er seriøse og tenker langsiktig taper, sier Torger Moslett.

Han anket avgjørelsen inn for Klagenemnda for offentlige anskaffelser, men tapte saken. Klagenemnda avviste anken, og skriver i vedtaket blant annet "at det var påregnelig at erfaring ble vektlagt mer enn formell kompetanse".

Dette sjokkerer advokat Mikael Kahn som er spesialist på kulturminnerett, og som førte saken for firmaet Tradisjonsbygg i Trondheim.

– Jeg mener dette undergraver systemet med svennebrev og mesterbrev, og rammer håndverkere som har tatt utdanning nettopp for å være attraktive i dette markedet, sier Kahn til NRK.