NRK Meny
Normal

Oppfyller ikke de statlige kravene

Ifølge kulturkomiteen på Stortinget oppfyller ikke Rock City i Namsos de statlige kravene etter litt over ett års drift.

Rock City

Rock City sliter tungt økonomisk, og har heller ikke blitt det stortingspolitikerne håpet det skulle bli.

Foto: NRK

Arild Stokkan-Grande

Arild Stokkan Grande er kritisk til hvordan Rock City har utviklet seg.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Rock City skal være både et ressurs- og bransjesenter i tillegg til et museum, men i dag er de mer et opplevelsessenter enn noe annet.

– Har tatt for lang tid

– Det har tatt for lang tid å rendyrke arbeidet med å bli et ressurssenter for bransjen. Dette skal være noe som oppleves som viktig, og det skal angå bransjen i hele lansdet. Det har man ennå ikke klart, mener Arild Stokkan Grande i Arbeiderpartiet.

I opplevelsessenteret finner man instrumenter, plakater, gamle bilder og Åge Aleksandersens skrivestue. Daglig leder Åsmund Prytz viser fram deler av trønderrockhistorien som er samlet på Rock City.

Men egentlig skulle museet og opplevelsessenter bare være en del av ressurssenteret da bygget ble reist for vel ett år siden.

– Det har gått mye tid til å få opp dette bygget, men vi har også jobbet med ressurssenteret, sier Prytz som har vært daglig leder bare noen måneder, men som har sittet i styret siden 2010.

Åsmund Prytz

Åsmund Prytz ser fram til granskingen av Rock City.

Foto: Rock City

Rock City skulle først og fremst være et bransje- og resurssenter, men i dag er det mer et museum og et opplevelsessenter.

– Må rydde opp

– Man har brukt mer penger enn man har hatt. Man har konsentrert seg om det som ikke nødvendigvis hadde med mandatet å gjøre, og nå er det veldig viktig å rydde opp i dette, sier Stokkan Grande til NRK.

Noen hundre meter lengre vest for Rock City, har fire bedrifter innen musikkbransjen skapt sitt eget bransjesenter. Håvard Nordhøy er daglig leder i Trønderlyd, og mener Rock City har glemt musikerne.

– Jeg synes Rock City har blitt helt feil. Opplevelsessenteret har tatt alt for stor plass i forhold til grunntanken om et ressurs- og bransjesenter, mener lydmannen.

Nå blir Namsos kommunes rolle i Rock City gransket, og revisorfirmaet Price Waterhouse Coopers gransker Rock City.

Venter på svar

Åsmund Prytz håper rapporten kan gi svar på hvilke valg som ble gjort i Rock City.
I dag går senteret med minst sju millioner kroner i driftsunderskudd, og de klarer heller ikke å betale husleia til Namsos kommune.

– Jeg vil understreke at vi har et godt samarbeid med musikere og teknikere, selv om de har vært ute av prosessene i det siste. Vi er veldig innstilt på å ha disse tett innpå oss i framtida, sier Åsmund Prytz.

Arild Stokkan Grande mener Rock City har en stor jobb foran seg.

– Det kommer ikke mer penger i form av statlige investeringstilskudd, og man kan ikke forvente en økning i driftstilskuddet før man oppfyller det nasjonale mandatet som er å være et bransjesenter som er relevant for hele landet, sier stortingsrepresentanten.