NRK Meny
Normal

Elgjegere bes om å samle på slakteavfall

Trønderske elgjegere oppfordres til å samle sammen slakteavfallet. Slik kan de både hindre ubalanse i naturen og skaffe reveåte.

Hunden Otto med sin første elg

STARTER I DAG: Elgjakta starter i dag i mesteparten av landet (Arkivbilde).

Foto: Kristin Kolåseter

Hvert år legger jegere igjen rundt ti tonn med slakteavfall bare i Stjørdal kommune i Nord-Trøndelag.

Ivar Rimul, prosjektleder for "Jakt i Værnes-regionen"

OPPNÅR TO TING: – Vi får fjernet problemet med mye slakteavfall i utmark, og vi får gjenbrukt det til vinteren til åtejakt på rev, forteller Ivar Rimul, prosjektleder for «Jakt i Værnes-regionen», til NRK.

Foto: Signe Opsal / NRK

Slakteavfallet forsyner blant annet rev og annet smårovvilt seg av, noe som er med på å skape en ubalanse i naturen.

Nå har samarbeidsorganisasjonen «Jakt i Værnes-regionen», som omfatter kommunene Stjørdal, Malvik, Meråker og Selbu, satt i gang et prosjekt for å ta vare på avfallet.

– Da oppnår vi to ting: Vi får fjernet problemet med mye slakteavfall i utmark, og vi får gjenbrukt det til vinteren til åtejakt på rev, forteller Ivar Rimul, prosjektleder for «Jakt i Værnes-regionen», til NRK.

Fryser ned avfall

«Jakt i Værnes-regionen» har kjøpt inn en stor frysecontainer. Her skal slakteavfallet lagres, for siden å brukes til åtejakt på rev til vinteren.

– Tidligere år har vi i «Jakt i Værnes-regionen»-prosjektet vært på Steinkjer og hentet slakteavfall, som vi har delt ut til elgjegerne til åtejakt på rev på vinteren, sier Rimul.

– Men slakteavfallet har vi jo i egen kommune, vi behøver ikke å dra til Steinkjer for å hente det. Vi kan bruke det som er her, forklarer han.

Frysecontainer som skal brukes til slakteavfall fra elg

LAGRING: En stor frysecontainer er kjøpt inn. Her skal slakteavfallet lagres, for siden å brukes til åtejakt på rev til vinteren.

Foto: Signe Opsal / NRK