Oppdaget ukjente hulemalerier i Trøndelag

Hulemalerier som kan vise seg å være 4000 år gamle er funnet i Trøndelag.

Hulemalerier

Dette hulemaleriet er det første som er funnet i Nord-Trøndelag siden 1961. Funnet ble gjort av NRK-journalist Kjartan Trana og kjæresten Alette Sandvik.

Foto: Kjartan Trana / NRK

– Vi har jo tenkt at det var mulig å finne en slik hule, men når vi nå har gjort det så er det jo slik at man må klype seg selv i armen, sier Kjartan Trana.

På en av sine mange turer i høst kom han og kjæresten Alette Sandvik over det som viste seg å være ukjente hulemalerier i Ytre Namdal i Nord-Trøndelag.

– Dette har blitt en hobby for oss å lete etter hulemalerier. Det er så mange uoppdagede områder og mange plasser folk ikke har sett på mange hundre år.

Vil ikke si hvor hulen ble funnet

Trana og Sandvik har besøkt flere steder i Nord-Trøndelag, Sør-Trøndelag og Nordland på jakt etter hulemalerier. Nå har det altså klart å finne ukjente hulemalerier, men vil ikke fortelle hvor hulen ligger.

– Vi har lovet arkeologen at vi ikke skal si nøyaktig hvor hulen ligger. Men den ligger mellom Nord-Trøndelag og Nordland i et område der det finnes hulemalerier fra før.

Hulemalerier

Veien til hulen er vanskelig, og det kreves kunnskap for å komme seg til et slikt sted.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Paret har ikke tenkt å gi opp jakten etter flere hulemalerier heller. De mener det er mange steder folk ikke har gått eller utsøkt skikkelig.

– Det er spennende at skatter ligger der og fortelle hva mennesker tenkte den gangen, sier Sandvik.

Kan vise seg å være 4000 år gamle

Før helgen ble fylkesarkeolog Lars Forseth med til hulen for å verifisere funnet. Dermed blir dette de første hulemaleriene som blir funnet i Nord-Trøndelag siden 1961.

– Det ser helt legitimt ut og det er virkelig gammelt, sa Forseth og gratulerte både Trana og Sandvik med funnet.

– Den ser jo veldig spennende ut. Dette er en veldig spesiell hule med voldsomme dimensjoner, legger arkeolog Sigmund Alsaker til.

Og til de som lurer på hva som er malt på veggen, så tror man at det kan være bilde av en fisker og en fiskekrok.

Maleriene er trolig 4000 år gamle, men både hulen og maleriene skal undersøkes mer i tiden framover.

Kjartan Trana og Alette Sandvik

Journalist i NRK Kjartan Trana sammen med sin kjæreste Alette Sandvik.

Foto: Kjartan Trana / NRK