Hopp til innhold

Operasjon for 13-åring avlyses på grunn av sykehusstreiken

En streikende lege ved St. Olavs hospital i Trondheim fikk dispensasjon til å operere en 13 år gammel gutt, men sykehuset trakk dispensasjonen.

St. Olavs

På grunn av sykehusstreiken ved St. Olavs må en operasjon for en 13-årig gutt utsettes.

Foto: Vigdis Wågø-Wares / NRK

Det var en seksjonsleder ved St. Olavs som fredag søkte Akademikernes lokale streikekomité ved sykehuset om dispensasjon.

Han ba om at en spesialist ved barneortopedisk seksjon, som for tiden streiker, kunne bli med på en skolioseoperasjon for en 13-årig gutt mandag 26. september.

Både den lokale og den sentrale streikekomiteen sa ja til å gi legen dispensasjon.

– Det er viktig for oss som streiker på St. Olavs at streiken ikke går ut over barn, kreft og psykiatri, og at den ikke berører liv og helse. Derfor er det helt klart at vi ville innvilge en slik dispensasjonssøknad, sier Lindy Jarosch-von Schweder i lokalt beredskapsutvalg ved St. Olavs, og foretakstillitsvalgt for Legeforeningen ved sykehuset.

Streikelder

Streikeleder for 50 akademikere i Trondheim, Lindy Jarosch-von Schweder sammen med streikende som er samlet på Nordre gate i Trondheim torsdag formiddag.

Foto: Kjartan Ovesen/NRK

– Veldig synd

Noen timer senere trakk St. Olavs hospital søknaden. Dermed blir operasjonen utsatt.

«Den henvendelsen dere har mottatt er ikke vurdert og behandlet av sykehusets beredskapsgruppe i henhold til arbeidsgivers prosedyre, og det kan dermed ses bort fra henvendelsen», heter det i meldingen fra beredskapsgruppen ved sykehuset.

– Det synes vi er veldig synd. Vi ønsker at arbeidsgiver og St. Olavs skal være fleksible i en slik sak og at de kunne ha latt operasjonen gått som planlagt, slik at barn ikke blir berørt, sier Jarosch-von Schweder.

Hun håper nå at sykehuset snur i saken.

– Taktisk spill

Akademikerne mistenker at dispensasjonssøknaden ble stanset av andre årsaker enn medisinske.

Leder av Akademikerne helse Rune Frøyland og flere andre leger streiker utenfor Ullevål sykehus onsdag morgen.

– Vi tenker at dette er et taktisk spill for å få tydeliggjort ubehag ved streiken for pasienter, mener Rune Frøyland i Akademikerne helse.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Vi tenker at dette er et taktisk spill for å få tydeliggjort ubehag ved streiken for pasienter. Det synes vi er veldig uheldig, sier forhandlingsleder Rune Frøyland i Akademikerne helse, til NRK.

Han reagerer på at barn blir trukket inn i det han kaller spillet.

– Dette er en redelig og prinsipiell streik. Men i stedet for å ta stilling til spørsmål om forhandling, vil man tvinge det inn til en tvungen lønnsnemd. Det synes vi ikke er en god måte å løse streik på. Den skulle ha vært løst med forhandlinger, mener han.

5200 pasienter er rammet av sykehusstreiken. Streiken skal etter planen trappes opp på tirsdag og 569 ansatte vil da være i streik ved 13 sykehus.​

St. Olavs sykehus

Sykehusstreiken trappes opp tirsdag og 569 ansatte vil da være i streik ved 13 sykehus.​

Foto: Vigdis Wågø-Wares / NRK

St. Olavs hospital avviser anklagene

Sykehuset avviser at det er snakk om noen form for taktisk spill.

– Det kjenner jeg meg ikke igjen i. Det er en lovlig streik, men når leger streiker vil noen bli rammet. Det viktigste for oss er at streiken ikke setter liv og helse i fare, sier kommunikasjonssjef ved St. Olavs hospital, Marit Kvikne.

Marit Kvikne, informasjonssjef St. Olavs Hospital

Her har det skjedd en beklagelig feil hos oss, derfor har vi i etterkant trukket søknaden om dispensasjon, sier kommunikasjonssjef ved St. Olavs hospital, Marit Kvikne.

Foto: St. Olavs Hospital

Når det gjelder dispensasjonssøknaden fra seksjonslederen, så skulle den aldri ha blitt sendt ut.

– Vi har som klar policy at vi ikke søker om dispensasjon fra streiken. Det er fordi vil selv ønsker å ta ansvar for vurderingen om det er fare for liv og helse. Her har det skjedd en beklagelig feil hos oss, derfor har vi i etterkant trukket søknaden om dispensasjon, sier Kvikne.

– Er det greit at barn rammes av streiken?

– Vi vurderer om det er fare for liv og helse, enten det er voksne eller barn. Vi vil være tro til den policyen vi har, svarer Kvikne.