NRK Meny
Normal

Ønsker nytt servicesenter

Trondheimspolitikerne går nå inn for at byen skal få et eget servicesenter for arbeidsinnvandrere, slik Oslo har.

Servicesenter for utenlandske arbeidere på Tøyen i Oslo.

Et servicesenter som de har her på Tøyen i Oslo ønsker også politikerne i Trondheim.

Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

I dag er det alt for komplisert å være arbeidsinnvandrer i Trondheim. Det kan ta opptil flere måneder å få på plass papirene i kommunen. I Oslo får folk med papirene i orden arbeids- og oppholdstillatelse i løpet av få dager.

- Jeg vil si det er stort når folk som skal få arbeidstillatelse må komme og stå i kø opptil tre ganger hos politiet. Og det tar i snitt fra 14 dager til fire måneder å få arbeids- og oppholdstillatelse, sier kommunalråd for Høyre, Merethe Baustad Ranum.

Raskere saksgang

Hun mener et servicesenter må opprettes på samme måte som i Oslo. Her må folk i fra arbeidstilsynet, politiet, utlendingsdirektoratet og skatteetaten sitte sammen for å gi innvandrere og arbeidsgivere rask og enkel service.

- Det bør være et mål å få gitt arbeids- og oppholdstillatelse i løpet av fem dager, sier Ranum.

Bør komme raskt

Servicesenteret i Oslo er en suksess, og alle politikerne i formannskapet i Trondheim er enige i at man trenger et slikt i Trondheim også. Ikke minst er dette viktig for det internasjonale forskningsmiljøet i byen

- Jeg oppfatter at nasjonale myndigheter ønsker å få til et bedre tilbud. Det jobbes med å få til ordninger for å få ned saksbehandlingstida. Så får vi håpe at Trondheim utpeker seg som en sterk kandidat til et slikt servicesenter. Jeg ønsker at vi kan få noe slikt på plass raskt, sier ordfører Rita Ottervik.