NRK Meny
Normal

Ønsker ikke biltrafikk på Gamle bybro

Velforeningen på Bakklandet i Trondheim håper Gamle bybro fortsatt blir stengt for biltrafikk. Politikerne i kommunen avgjør saken i løpet av kort tid.

Bjarte Aksnes

Bjarte Aksnes i velforeningen tror stengingen av Gamle bybro har vært et løft for hele byen.

Foto: Grete Thobroe/NRK

Gurli Riis Holmen

Gurli Riis Holmen driver restauranten Baklandet Skydsstation.

Foto: Grete Thobroe/NRK

I over ett år har den ærverdige bru vært stengt for biler, og erfaringene på Bakklandet er svært så positive. Både for næringsdrivende og folk som bor i området.

750 underskrifter

– Det har vært veldig positivt med ei stengt bru. Vi opplever at både beboere og næringslivet er fornøyd, og vi har samlet inn 750 underskrifter for at Gamle bybro fortsatt skal stenges for biler, sier Bjarte Aksnes som er nestleder i Bakklandet og Lillegårdsbakken velforening.

Gamle bybro har tidligere vært delvis åpen for biltrafikk, men har vært helt stengt etter at arbeidet med å reparere den startet. I mars er arbeidet over, og politikerne skal ta stilling til om det skal åpnes for biltrafikk igjen.

– Vi er ikke helt bastante i denne saken, og må se nærmere på det, sier Sissel Trønsdal fra Arbeiderpartiet.

– Må åpnes

Yngve Brox fra Høyre mener bilene kan få kjøre over den 150 år gamle brua som før.

Yngve Brox

Yngve Brox er kommunalråd for Høyre.

Foto: Hege Tøndel Jonli / NRK

– Vi mener Gamle bybro kan være delvis åpen for biltrafikk slik det var tidligere. Jeg tror byen får problemer med å leve hvis man gjør om hele sentrum til et slags museum, sier Brox.

Gurli Riis Holmen driver restauranten Baklandet Skydsstation, og for henne og de andre som driver næringsaktivitet i området har dette året uten biler vært fint.

– Jeg har ikke merket det på omsetningen fordi folk går hit når de besøker oss. Jeg tror hele bydelen er tjent med at brua er stengt for biler, og har heller ikke hørt noen klage på det. I tillegg har også sykkeltrafikken økt, sier hun.

Riis Holmen mener likevel Gamle bybro kan holdes åpen for varetransport om morgenen og formiddagen.

– Vil bli stengt

Men velforeningen i området er sikker på at Gamle bybro blir helt stengt for biltrafikk. Før eller siden.

– Om den ikke blir helt stengt nå, så vil den bli det om noen år. Det er jeg helt overbevist om. Folk liker å gå i veien her på Bakklandet, eller stå midt ute på brua for å ta bilder. Jeg mener hele miljøet er blitt bedre, og stengingen av brua har vært et løft for hele byen, sier Bjarte Aksnes.