Ønsker en egen hytteinspektør

I Levanger vil man den ulovlige byggeaktiviteten til livs. Nå kan en egen hytteinspektør bli løsningen.

Hytter i Åsenfjord i Levanger
Foto: Eivind Aabakken / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

I Åsenfjorden ligger nesten halvparten av Levangers 2100 hytter og fritidsboliger. De fleste hytteeierne følger lovverket, men noen har tatt seg til rette, og det ønsker man nå å rydde opp i. Mange hytter er påbygde naust som ligger helt ut over sjøen.

Mange melder om ulovlig bygging

Det var Arbeiderpartiet som tok initiativ til at det skal ansettes en person som kun skal ha ansvar for ulovlig oppsatte bygg i kommunen. De siste åra har politikere og ansatte i administrasjonen fått klare meldinger om flere tilfeller av ulovlig bygging og påbygging flere steder i Levanger. Likevel har lite blitt gjort for å stanse det. Slik er det mange steder i landet.

Nybygg ved Åsenfjord i Levanger

Nye hytter bygges som naust og innredes som hytter.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

Plan- og bygningsleder Øyvind Holand.

Plan- og bygningsleder Øyvind Holand sier en opprydding vil koste kommunen dyrt og ta lang tid.

Foto: Eivind Aabakken / NRK
Hytter ved Åsenfjorden i Levanger

Det er ikke lenger plass til båten inne i 'naustet'.

Foto: Eivind Aabakken / NRK
– Vi har hatt en uheldig praksis, men vi kan ikke ta enkeltsaker. Vi må se på kommunen som helhet slik at det blir likhet for loven, sier er plan- og bygningsleder Øyvind Holand.

Han vet om flere ulovlige hytter, men mener det er urettferdig å ta en hytteeier der de får melding om ulovligheter uten å sjekke nabohyttene. Og det vil være like umulig å sjekke et hyttefelt uten å sjekke nabofeltet, dermed bør alle kontolleres.

– For vi vet jo at det er mye ulovligheter, sier Holand.

Vil ta mange år å rydde opp

Erfaringer fra andre steder viser at en slik aksjon vil ta tid. Det kan ta flere år der ressurssterke hytteeiere stiller med egne advokater som utnytter alle klagemuligheter.

– Jeg har snakket med representanter for andre kommuner som har gjennomført aksjoner. Det har kostet dem store utgifter til jurister og andre fagfolk og tatt årevis, sier Holand.

– Har utsatt opprydding altfor lenge

SV i Levanger går inn for at arbeidet skal igangsettes så snart som mulig. De mener at saken allerede har vært utsatt altfor lenge og at det gir svært uheldige signaler til befolkningen.

– Dette er en tung og alvorlig sak. Det gjelder mange, og det blir dyrt, men vi politikere må gi klarsignal til å starte arbeidet nå, ellers blir det jo bare flere og flere saker, sier kommunestyrerepresentant for SV, Jostein Trøyte.

Torsdag blir det avgjort om det skal opprettes en egen stilling til å jobbe med den ulovlige byggevirksomheten.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Siste fra Trøndelag