Ordfører i Stjørdal: – Tar imot amerikanerne med åpne armer

Ordfører i Stjørdal, Ivar Vigdenes (Sp), er glad for at regjeringen tillater stasjonering av 330 amerikanske soldater på Værnes. – Ikke et klokt signal å sende i et kaldt sikkerhetspolitisk klima, mener Audun Lysbakken (SV).

Ordfører i Stjørdal, Ivar Vigdenes (Sp)

Senterpartiet har tidligere vært bekymret for at regjeringen nedprioriterer Hæren, men ordfører i Stjørdal, Ivar Vigdenes (Sp), vil ta imot amerikanerne med åpne armer.

Foto: Jørgen Leangen / NRK

Mandag kveld ble det kjent at regjeringen har besluttet å tillate stasjonering av 330 amerikanske soldater i Norge. De blir stasjonert ved Værnes i Nord-Trøndelag neste år.

– Jeg tror det er en klok vurdering som ligger bak beslutningen. Vi skal ta imot amerikanerne med åpne armer, sier ordfører i Stjørdal, Ivar Vigdenes (Sp), til NRK.

Bekymret for Hæren

Senterpartiet har tidligere vært bekymret for at regjeringen nedprioriterer Hæren og har krevd svar på om dette nå gir seg utslag i økt amerikansk nærvær i Norge.

– Det spørsmålet må vi komme tilbake til i langtidsplanen for Forsvaret, sier Vigdenes.

Soldatene skal være her på roterende basis for ikke å bryte med norsk basepolitikk. Helt siden Norge gikk inn i Nato har politikken vært at ingen fremmede styrker kan være stasjonert fast på norsk jord i fredstid.

– Dette er akseptabelt hvis ordningen begrenses til 2017, men ikke over lengre tid, sier Senterpartiets parlamentariske leder, Marit Arnstad til NRK.

– Må være litt forsiktig

Audun Lysbakken

Audun Lysbakken (SV)

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Henvendelsen fra amerikanerne kommer samtidig med at klimaet mellom de to stormaktene USA og Russland har blitt kjøligere. På Stortinget skaper beslutningen splid.

– Vi trenger flere norske soldater, ikke amerikanske soldater. Jeg synes ikke dette er et klokt signal å sende. I et kaldt sikkerhetspolitisk klima trenger vi forutsigbarhet fra norsk side og satse på vårt nasjonale forsvar, sier Audun Lysbakken (SV).

Fremskrittspartiets forsvarspolitiske talsmann er skeptisk til hva hans egen regjering har bestemt og frykter at det kan provosere russerne.

– Jeg mener man må være litt forsiktig med det man gjør og sier selv om jeg ikke kan påstå at Russland blir en temmet bjørn for det, sier Christian Tybring-Gjedde.

– Ikke fast base

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) mener ordningen er en fordypning og videreføring av norsk-amerikansk militært samarbeid og peker på at den har klare begrensninger.

– Det er et ønske fra amerikanerne og et ønske fra regjeringen å ha mer alliert øving i Norge. Det er viktig for alliansen, sier Søreide til NRK.

– Dette er en prøveordning for 2017, som skal evalueres. Alle detaljer om omfanget er ikke klare ennå.

Hun påpeker at det ikke er snakk om en fast base for amerikanske styrker i Norge eller etablering av en amerikansk base i Norge.

– USA er vår viktigste allierte, og det er viktig at vi kan øve og trene sammen.

Forsvarsminister Ashton Carter (USA) og Ine Eriksen Søreide i Bodø

Forsvarsminister Ashton Carter (USA) og Ine Eriksen Søreide i Bodø i september. Carter var den første forsvarsministeren fra USA som besøkte Norge på elleve år.

Foto: Kari Skeie / NRK