Hopp til innhold

Om død på Trøndelag Teater

To ferske dramatikere i fri utfoldelse på Trøndelag Teater – Begge om døden, men så til de grader på hver sin planet

washingtin 2
Foto: Vegard Eggen, Trøndelag Teater

Trøndelag Teater leverte to premierer på to timer med ny norsk dramatikk. Den ene er en stilisert ballett i sakte fart, kledd i en dis av mystikk. Den andre er kjapp, intens med overraskende humor i dødens ukjente bakrom.

Det tredje stadiet 1
Foto: Vegard Eggen, Trøndelag Teater

Uhelbredelig?

Nei da, det er ikke tredje stadiet av syfilis, men noe verre, noe skummelt. Noe som foregår utenfor sykehuset der vi er innelåst sammen med pasientene og legene. Det er varmt der ute. En miljøkatastrofe og et virussykdom på en gang, kanskje. En dyster framtidsvisjon, skjønt et mørkerom er vel litt utdatert nå i vår digitale tid.

Ikke poesi

Uansett, fotografen er der og dokumenterer blant metalliske senger i et sterilt og kaldt miljø Vi får litt kjærlighetshistorie og mennesker med replikker. Et slør av mystikk, gjødslet med innstuderte, smygende bevegelser og sengeforflytninger. En dans i tåke. Noe i nærheten av poesi i det abstrakte liksom, men nei. Jeg øyner ikke eventuelle snev av uforutsigbar dybde eller tankenæring mellom linjene. Stykket gir meg helt fri i pausen.

Washingtin 3
Foto: Vegard Eggen, Trøndelag Teater

Flykrasj

Johan Harstads, Washingtin er intenst fra første stund. Servert glimrende av Trond Peter Stamsø Munch. Her spiller regi og scene og effekter på parti med teksten såpass bra at selv informasjonsflommen i tall og størrelser, fysikk og former om fly, fungerer som det skal. Dette er en historie om et ekte flykrasj, men ikke bare det.

Framdrift

Framføring og framdrift suger meg med. Hovedpersonen sitter i stua si og legger ut i hver minste detalj om flyulykka som tok livet av hans far, piloten. Dristig og det holder grepet. Ikke rekker jeg å tenke på hva som komme til å skje heller.

Ekte uforutsigbart

Dette er nesten bare alvor i starten, godt alvor og rå virkelighet, men det går over. Veldig over. Teksten antyder et og annet etter hvert. Det får meg til å lure litt. Hva nå? Hvilken retning tar det? Hallo..

Det er noe vi ikke vet om denne ulykka. Noe viktig. Så kommer flyttemennene og vi skjønner etter hvert at ingenting er som vi trodde. Ingen ting. Vi er slettes ikke i Washington. Denne adressen finnes ganske enkelt ikke.

Dødens bakkemannskap

Vi skal ikke røpe handlinga, men bare si at dødens bakkemannskap har mye å henge fingrene i, så det får da være måte på hva de skal godta.

Det blir en komedie, riktignok med en del grep og replikker som har vært brukt før, men sammen med denne flystyrten svinger det.

Mer Trondheim Open

Trondheim Open 2 er med andre ord godt i gang. Trondheim Open 1 er over. Fire ferske forfattere har fått prøve seg i et etablert institusjonsteater og med de kreftene som finnes der. Slikt bør gjentas, spør du meg.