Hopp til innhold

– Hysj, ikke forstyrr Stiklestadspelet

I forkant av Spelet om Heilag Olav på Stiklestad, har naboene fått brev med henstilling om å ikke forstyrre nattforestillingene med lys og lyd.

Spelet om Heilag Olav 2013

Spelet om Heilag Olav inneholder både store og mer stillferdige scener.

Foto: Anders Ulvolden / NRK

Det tradisjonsrike spelet går av stabelen for 60. gang under Olsokdagene på Stiklestad. En tradisjon er det også at de ulike instruktørene setter sitt eget preg på forestillingen. Marit Moum Aune har blant annet flyttet uteteateret fra kvelds- til nattestid, noe som gir ekstra utfordringer - også for naboene.

Stiklestad Nasjonale Kultursenter har nemlig sendt ut et brev til naboene rundt amfiet som er arena for utendørsforestillingen.

– For å unngå ødelegge opplevelsen for publikum har vi bedt om at de hjelper oss å holde det mørkt i området og ikke spille høy musikk under forestillingen, sier produksjonsleder for Spelet om Heilag Olav, Kjetil Falkum, til NRK.

LES: Publikum begeistret over nattforestilling

Naboene blir tilbudt gratisbilletter

Brev til naboene på Stiklestad
Foto: Faksimile
Stiklestadspelet 2013

Under nattforestillingen i fjor slapp publikum sjenerende lyd eller lys utenfra.

Foto: Anders Ulvolden / NRK

Falkum forteller at lyd til alle tider har vært et problem på Stiklestad.

– Man hører godt hva som skjer i området rundt, både biltrafikk, musikk og annen støy. Det med lys er et nytt problem, siden vi først i fjor begynte med nattforestillinger mellom klokka elleve og ett.

Arrangørene sendte ut et likelydende brev i fjor, og produksjonslederen sier de ikke fikk negative tilbakemeldinger fra naboene.

– Naboene som bor nærmest og som blir mest berørt av aktiviteten i spelamfiet får også tilbud om å få billetter til spelet, sier Falkum.

Tror oppfordringen fungerer

Brevet til naboene innleder med informasjon om hvordan aktiviteten i forbindelse med prøver og forestillinger vil kunne påvirke dem, før de ber om den samme forståelsen tilbake:

«Vi tillater oss også å henstille dere som naboer om å bidra sammen med oss til å skape denne magiske opplevelsen for publikum ved blant annet å ikke tenne lys i vinduer som kan være synlig fra publikumsamfiet og at eventuell bruk av musikk og andre lydkilder gjøres slik at det ikke er hørbart for publikum på Stiklestad i disse periodene. Likedan vil vi være takknemlige dersom dere er med og hjelper oss og bidrar til minst mulig trafikk i de samme tidsrom.»

Nabo og melkebonde Olav Einar Hegstad er en av de som har fått brevet i år, og han lover å ikke drive med grashøsting under forestillingen.

– Men utenom forestillingene kan jeg ikke love å være stille, sier han.

Spelet om Heilag Olav

Spelet om Heilag Olav oppføres utendørs på natten, og arrangørene ønsker minst mulig bråk og lys fra området omkring.

Foto: Espen Storhaug

– Naboene bør få noe tilbake

Han synes det er greit at naboene blir bedt om å ta hensyn, men sier at da bør de også få noe tilbake.

– Selv har jeg fått gratisbilletter, men jeg kjenner folk som bor nærmere enn jeg gjør, og som ikke har fått det tilbudet.

Kultursenteret får tillatelse til å stenge veien nærmest spelarenaen samt slukke gatebelysningen på et veistrekke som er synlig fra amfiet, noe blant andre melkebonden får merke i form av økt trafikk forbi gården sin.

– Men det er ikke fritt for at vi likevel innimellom hører både biler og motorsykler, noe som er synd for publikum som sitter i amfiet, sier produksjonsleder Falkum.

LES: Vigrid vil avholde seremonier på Stiklestad

Se stemningsfilmen om nattforestillingen: