NRK Meny
Normal

Olavsfesten nærmer seg

Årets Olavsfest er under produksjon med stabilt budsjett og verdenskjente stjerner.

Olavsfestdagene
Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Til tross for millionunderskudd ved fjorårets festival, er Olavsfestdagene igjen på plass i år. Arbeidet med årets festival har kommet godt i gang og det blir mye flott program og glede seg til i år som tidligere.

Tungt underskudd

Olavsfestdagene 09

Planleggingen er godt igang

Foto: Heidi Uddu / NRK

Underskuddet har såklart satt sine spor og dette har vært en kostbar, tøff og krevende periode for veldig mange. Både den økonomiske biten og det harde arbeidet de i administrasjonen har vært nødt til å komme igjennom.

- Vi håper at det på sikt vil vokse noe positivt ut av dette, sier direktør Randi Wenche Haugen til NRK Trøndelag.

Budsjett like stort

Olavsfestdagene

Olavsfestdagene 2008

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Til tross for underskuddet har det ikke vært sponsorflukt. Dette har slått positivt ut for festivalen. Inntaket av penger er like stort i år som andre år, og budsjettet er satt like høyt. Festivalen er derimot kortet ned til 8 istedenfor 14 dager. Noe som vil gi færre utgifter, men også miste noen inntekter.

- Jeg tror dette er en mye mer passe størrelse, sier Haugen.

Tilbake til grunnprinsippet

Endringen av antall festivaldager er bare en av endringene som er gjort ved årets festival. Det er gjort flere avgrensninger i programmet på grunn av kortere festivaltid, men også innholdsmessig har det blitt en endring.

- Vi har gått tilbake til kjernen i profilen, nemlig den spirituelle dimensjonen som ligger i Olavsarven og Nidarosdomen, sier Haugen.

Randi W. Haugen

Direktør Randi Wenche Haugen

Foto: Linda Bjørgan / NRK

En måte å få fram denne spirituelle dimensjonen på, er at det er gjort endringer på åpningsdagen. Istedenfor å ha to åpningskonserter den første dagen, så er den første kuttet ut. Hele åpningsfesten samles altså mot kveldskonserten.

Denne konserten skal åpne det vi kaller ”Det hellige døgnet”. Dette døgnet er fra den 28-juli til neste ettermiddag. Det er dette som er Olavsvakedøgnet som har den spirituelle dimensjonen. Den store folkefesten vil følge etter denne spirituelle åpningen.

Spennende program

Årets store artist er popdronningen Katie Melua, som skal spiller på utescenen i Borggården. Den verdenskjente artisten forventes å trekke mye publikum til en strålende konsert.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Katie Melua

Katie Melua

Les også: Katie Melua til Olavsfestdagene

Det er ikke bare Katie Melua som skal sjarmere publikummere. I år skal også en stor urpremiere slippes i Nidarosdomen. Den russiske komponisten Sofia Gubaidulina er sagt å være en av verdens største nålevende komponister. Hun er 77 år gammel, men fortsatt produktiv.

Stykket som skal fremføres er under produksjon og skal spilles av TrondheimsSolistene, den norske klassiske accordeonisten Geir Draugsvoll og den svenske slagverkeren Anders Lougin. Det hele går av stabelen på åpningskonserten.

Video fra Trøndelag

Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.
Tellefsen antyder at Liv Ullmann duppet av under den nye Trondheims-filmen. - Det beste i meg kommer herfra, sier Liv Ullmann etter å ha sett filmen på Kosmorama.