– Olavsfestdagene betyr mye for byen

De 52. Olavsfestdagene går av stabelen i disse dager, og de ulike arrangementene trekker et stort publikum til sentrum av Trondheim.

Fra 26. juli til 3. august kan du velge og vrake blant rundt 200 ulike arrangementer for store og små i festivalen som opprinnelig tok utgangspunkt i kirkemusikken, men som nå tilbyr et bredt kulturuttrykk.

Dette er Petter Myhrs første år som direktør for festdagene, og han er stolt over årets program.

– Det er mye forskjellig, men alt drar i stor grad i samme retning. Årets tema er Folk, og våre verdier er tro, håp og rettferdighet. Uansett om det er en rockekonsert, en klassisk konsert eller et verbalt program, blir det preget av temaet og verdiene våre, sier han.

Ridderturnering og Bergpreken

Ridderturnering Olavsfestdagene 2014

Fra ridderturneringen i Ytre Kongsgård på onsdag.

Foto: Hans H. Bjørnstad
Haddy N'jie

Haddi N'jie sang og talte på Vestfrontmøtet mandag.

Foto: Jon Arne Hoff Johansen / NRK

I Ytre Kongsgård, Erkebispegården og Prinsens gate, var det ridderturnering søndag, mandag og tirsdag. Der ble dueller slik de utspilte seg i middelalderen gjenskapt, det vil si mann mot mann på hesteryggen med våpen

– Dette er ikke noe avtalt spill, og vi forsøker å gjenskape kampene fra middelalderen så autentisk som mulig, sier arrangør og deltaker Erik Dahl Ryen.

Artisten og programlederen Haddy N'jie holdt tale og sang på nyskapingen Vestfrontmøtet mandag. Tirsdag fremførte skuespiller Henrik Mestad Bergprekenen i sin helhet, med etterfølgende diskusjon.

Arrangørene ønsker at Vestfrontplassen ved Nidarosdomen skal være "en nasjonal arena for verdibaserte samtaler og diskusjoner, i skjæringspunktet mellom tro og samfunn", og har utvidet det såkalt verbalprogrammet fra en til seks dager i løpet av festivalen.

LES: Syriske Malek Jandali spiller for barna i hjemlandet

– Barnemusikkhovedstaden

Onsdag var det toppmøte for barnemusikere i Borggården da «Bursdagen til Rosa» ble feiret av blant andre Rasmus & Verdens Beste Band, Tullkattesnutene og Gjermund Larsen & Bom Basker.

– Prinsesse Rosa og familien hennes, som bor i Borggården og er sirkusartister, spilles av unger og instruktører fra sirkuslinja på kulturskolen i Trondheim, sa barnemusiker Rasmus Rohde i forkant av forestillingen.

Han mener Trondheim er barnemusikkhovedstaden i landet, og at det derfor er naturlig at prisbelønnede trønderske barnemusikere kommer sammen under Olavsfestdagene.

Under Olavsfestdagene er det mulig å få et lite glimt av hvordan Trondheim kanskje så ut på Olav Haraldssons tid.

Bli med på historisk marked på Olavsfestdagene.

Viktige frivillige

Olavsfestdagene har opplevd rekordstor interesse fra frivillige som ønsker å bidra under festivalen.

– 400 frivillige er i sving under festivalen, og vi hadde ikke klart oss uten all denne hjelpen, sier frivilligansvarlig Elise Farstad Djupedal.

Festen åpnet med tale av ordfører Rita Ottervik, som også gikk fremst i prosesjonen mellom Torget og Nidarosdomen, sammen med preses Helga Haugland Byfuglien.

– Jeg gleder meg til Olavsfestdagene hvert år. Festivalen betyr enormt mye for Trondheim. Den er en del av byens identitet og den markerer byen som kirkelig tyngdepunkt i Norge, sier hun til NRK.

LES: Ottervik: – Har 180.000 som passer på meg