Hopp til innhold

Markerer kvinnedagen med 20 meter lang #metoo-kappe

Olav Tryggvason-statuen har fått ei rosa kappe, med påskriften «Me too. Aldri mer. Kvinne – mann. Ta ansvar». Feminister i Norge håper kvinnedagen i 2018 vil få et ekstra løft takket være #metoo-kampanjen.

Olav Tryggvason i rosa kappe

Ei 20 meter lang rosa kappe henger over skuldrene til Olav Tryggvason i Trondheim.

Foto: Stein Roar Leite / NRK

Tidlig torsdag morgen sørget feminister og brannfolk i Trondheim for at Olav Tryggvason-statuen på torget ble klar for den internasjonale kvinnedagen.

Med ei 20-meter lang kappe, med påskriften «Me too. Aldri mer. Kvinne – mann. Ta ansvar», ønsker de å sette sitt preg på 8. mars.

– #Metoo-kampanjen har vært med på å mobilisere folk til å delta på denne dagen. Kampanjen har senket terskelen for å si fra, og den favner utrolig bredt, sier Kari Dahn, som sitter i 8. mars-komiteen i Trondheim.

Olav Tryggvason i rosa kappe

Budskapet på den 20 meter lange kappen er; «Me too. Aldri mer. Kvinne – mann. Ta ansvar.»

Foto: Stein Roar Leite / NRK

– Opplevde trange kjønnsroller

Selv ble hun feminist som 14-åring.

– Da opplevde jeg for første gang de trange kjønnsrollene på skolen. Der var det vanlig at jentene skulle være flinke piker, mens guttene slapp unna med mye mer. Det var første gang jeg så at kvinner og menn ble forskjellsbehandla, sier hun.

På kvinnedagen i 2017 forsøkte de å sette en «pussy hat» på statuen i Trondheim, men ble stanset like før de klarte det. I år har de fått en skriftlig tillatelse til å henge på den rosa kappen.

– Det er jo et stunt, og det er veldig artig å lage disse aksjonene. Jeg håper inderlig at #metoo kan sørge for at vi kan pløye enda dypere slik at kvinner over hele verden får bedre rettigheter og vilkår, sier kvinnesaksforkjemper Aud Steinsbekk.

– Viktigere enn 17. mai

Hun har vært engasjert i kvinnedagen siden 70-tallet.

– Det er en stas dag, viktigere enn grunnlovsdagen. Jeg husker godt da vi møttes på 70-tallet og skjønte at systemene var riv ruskende gale. Vi skjønte at dette kunne vi faktisk gjøre noe med, forteller hun.

Kvinnedagen markeres over hele landet med ulike arrangementer som fakkeltog, appeller og ulike filmvisninger.

Fokus på minoritetskvinner og likestilling

Linda Hofstad Helleland

Sammen med statsministeren og integreringsministeren inviterte i dag Linda Hofstad Helleland til et frokostmøte. Her snakket de om metoo og likestilling blant minoritetskvinner i landet.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Likestillingsminister Linda Hofstad Helleland sier på et frokostmøte i statsministerboligen 8. mars at Metoo har vist oss at kvinnedagen fortsatt er nødvendig.

På møtet er minoritetskvinner og likestilling hovedtemaet.

– Både jenter og gutter skal ha en mulighet til å være frie og selv definere hvem man vil være som personer. Likestilling i minoritetsmiljøene er ett av de områdene vi fortsatt har lengst vei å gå, sier Helleland.