Hopp til innhold

Økt flystøy på Ørlandet med JSF

Støyen fra de nye amerikanske jagerflyene kan gjøre det umulig å bo i 700 boliger på Ørlandet.

Joint Strike Fighter (F35)
Foto: JSF.mil

Om støynivået fra de nye amerikanske jagerflyene er slik Forsvaret tror, kan støyen bli så kraftig at 700 boliger på Ørlandet ikke lar seg lydisolere i tilfredsstillende grad.

Det viser en rapport utarbeidet av Forsvarsbygg og SINTEF.

Rapporten er datert den 13. desember 2007, og var på det tidspunktet hemmeligstemplet. Nå er den frigitt og sirkulerer rundt om i Ørland og Bjugn.

Den viser forholdet mellom flystasjonene i Bodø og Ørland, samt alternativet Evenes. Beregningene baserer seg på de tre alternativene, JAS Gripen, JSF.

1500 hus berørt

Som kjent har regjeringens valg falt på det amerikanske JSF, og beregningene er dermed gjort med utgangspunkt i at dette flyet støyer dobbelt så mye som dagens F-16.

Det betyr i følge rapporten at 700 boliger må innløses, og 800 må støyisoleres for å være beboelige.

Ordføreren i Ørland, Hallgeir Grøntvedt, sier kommuneledelsen har tenkt den ubehagelige tanken: at dersom rapporten stemmer, og spesielt dersom JSF støyer mer enn dobbelt så mye, må det vurderes seriøst om det er verdt det.

- Det er fullt mulig. Blir det så alvorlig som 27 desibel, mer enn F-16 støyer i dag, så får vi en kjempeutfordring, og da må vi vurdere om vi skal ta imot de eller ikke, sier Grøntvedt.

Ikke bekymret

Nestleder i Forsvarskommiteen, Signe Øye fra Arbeiderpartiet, har nylig snakket med folk på fabrikken som bygger de nye flyene i USA.

Hun fikk ikke ut tall på støynivåene, men er likevel ikke bekymret for Ørland hovedflystasjons fremtid.

- Jeg tror vi skal finne en god løsning, men vi må ha mer fakta på bordet før vi kan ta det endelig valget, sier Øye.

Les: Full politisk krig i Nord-Norge