NRK Meny
Normal

Sandberg vil tvinge Økokrim til å hjelpe Birkeland

– Økokrim må tvinges til å hjelpe Arvid Birkeland i Brasil, mener Per Sandberg (FrP), leder i justiskomiteen på Stortinget.

Per Sandberg

Per Sandberg (FrP) har mistet tålmodigheten med Økokrim og justisministeren.

Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

Arvid Birkeland

Birkeland tror ikke på Økokrims forsikringer om at alle norske dokumenter nå er i orden.

Foto: Privat

Arvid Birkeland fra Trondheim har nå sittet tre år i husarrest i Brasil tiltalt for hvitvasking, basert på feilaktige opplysninger fra Økokrim. I Norge har han mange venner, blant andre Per Sandberg (Frp) leder i justiskomiteen på Stortinget.

– Nei! Nå har det gått for langt. Siden jeg ble leder i justiskomitéen har jeg arbeidet med denne saken. Jeg har flere møter med Økokrim opg justisministeren, men det skjer ingenting.

Krenket menneskerettighheter

Stortingsrepresentant Per Sandberg mener Birkeland også er frarøvet eiendomsretten sin i Brasil, en rett som er beskyttet av FNs menneskerettighetserklæring, særlig artiklene nr 2, 6 og 8.

– Økokrim og den norske Staten har krenket menneskerettighetene til Arvid Birkeland, sier Sandberg.Han anklager norske myndigheter for å stikke hodet i sanden, mener Sandberg.

Sandberg mener Birkeland som norsk statsborger har krav på offentlig hjelp til advokat. Dette har norsk rett avslått ved å vise til at Norge ikkje har noen sak mot Birkeland. Norge hjelper bare Brasil.

I forrige måned avslo Høyestesterett i Brasil å levere tilbake det beslagslagte vertshuset til Birkeland. Denne bygningen er for øvrig blitt sterkt rasert i den tiden vertshuset har vært beslaglagt av brasiliansk rett. Brasiliansk rett bare trekker på skuldrene.

Krangel om oversetting

Høyesterett i Brasil viser til språkproblemer.

– I første omgang sier de at de ikke kan lese rettsdokumentene, sier Arvid Birkeland fra husarresten sin i Natal-provinsen i Brasil.

– Med andre ord så kan ikke Brasiliansk høyesterett lese rapporten som er kommet fra Norge. Dette er den såkalt endelige rapporten fra Økokrim. Her er alle vedleggene på norsk eller engelsk, sier Birkeland til NRK.

Norge og Brasil krangler fremdeles om hvem som skal oversette Økokrims dokumenter til portugisisk.

Ikke skyldig likevel

Økokrim mener de har gjort alt på korrekt måte, og at Birkeland ikke har hvitvasket penger, slik han er foreløpig tiltalt for i Brasil.

Førstestatsadvokat Geir Kavlie mener rettsvesenet i Brasil har fått alt de trenger for å kunne frafalle tiltalen mot Birkeland.

– I de forklaringene som er gitt står det svart på hvitt at de ikke har noen mistanke mot Birkeland og de andre nordmennene, og at de har hatt midler til å investere i Brasil. De rettsprotokollene vi har tilgang til er det jo umulig å misforstå på det punktet.

Dette sa førstestatsadvokat Geir Kavlie til NRK for snart ett år siden.

I februar i år avviste Kavlie at Økokrim unnlot å rette opp sine egne feil.

– Vi motarbeider ikke Birkeland. Vi forholder oss til et internasjonalt politisamarbeid.

Birkeland tror ikke på Kavlie

I Brasil sitter Arvid Birkeland igjen med et helt annet inntrykk av hvordan dokumentene fra Økokrim har virket.

– Det sier seg selv at dersom disse dokumentene hadde vært leselige for brasilianerne, og dersom Kavlies ord er riktige om at det ikke kan misforstås at pengene er legale, så hadde det aldri ha vært noen sak.

– Hvilken interesse skulle Økokrim ha av å på den ene side si at du ikke har gjort noe ulovlig med disse pengene, og på den andre siden ikke hjelpe deg med å få de rette dokumentene fram til retten i Brasil?

– Dessverre tror jeg Økokrim, på samme måte som føderale myndigheter i Brasil, har vært utsatt for elendig kommunikasjon og rett og slett ikke forstått de to rettssystemene.

Arvid Birkeland

Arvid Birkeland har tapt store penger på politiaksjonen mot han i Natal i Brasil.

Foto: TERJE SVAAN / Adresseavisen

Bruker Stortinget

Arvid Birkeland mener hele saken skyldes at Brasil og Norge ikke kjenner hverandres rettssystemer.

– Vi har hele tiden ment at rettsanmodningen som gikk fra Brasil til Norge 16. april ikke er riktig besvart, og at den gjelder fortsatt. Men Økokrim hevder fremdeles at de har besvart denne henvendelsen, og har avsluttet saken.

Som leder for justiskomitéen på Stortinget kommer Per Sandberg nå til å ta saken opp igjen.

– Her må vi bruke de mulighetene vi har på Stortinget i forhold til å tvinge Økokrim og justisministeren til å ta de nødvendige initiativ og grep for å hjelpe disse norske statsborgerne i Brasil, sier Sandberg.

Opposisjonen på Stortinget har også tidligere kritisert justisministeren for Økokrims opptreden i Birkeland-saken.