NRK Meny
Normal

Offshorebransjen feiret veksten

13 nye felt er under utbygging på norsk sokkel. I kveld feiret leverandørindustrien veksten i 2013.

Njord A pg Floatel Superior

Det er stor aktivitet på norsk sokkel og leverandørindustrien har mye å gjøre. Et nytt oljefunn ble gjort av Statoil 15 kilometer nordøst fra dette Njordfeltet i Norskehavet i fjor.

Foto: Statoil

Ansatte i leverandørindustrien i Trøndelag møtte på Solsiden i Trondheim for å feire torsdag kveld.

For høy aktivitet på norsk sokkel fører til gode tider for offshorebransjen.

– Produksjonen framover ventes å stige sakte i ti år, før den stopper opp, sa oljedirektør Bente Nyland da hun oppsummerte sokkelåret 2013 denne uka.

Vekst

– I kveld spretter champagnen, forteller Gunn Kari Hygen, leder i NCEI Offshore.

Hun mener det er all grunn til å feire et godt år for petroleumsnæringa.

– Vi feirer 30 prosent vekst i offshorenæringa i Trøndelag i fjor. 10 prosent mer enn i resten av landet, forteller Gunn Kari Hygen.

Norsk leverandørindustri omsatte for hele 460 milliarder kroner i 2013. Det jobber hele 125.000 ansatte i bedrifter som leverer produkter til olje- og gass virksomheten på norsk sokkel.

– Vi holder på å få ei svær næring, sier Hygen. Hele 8000 er ansatt i 200 bedrifter i Trøndelag. Dette er alt fra høyteknologibedrifter til mekaniske verksteder og malebedrifter.

Hygen forteller at omsetningen for leverandørindustrien i Trøndelag var på 20 milliarder i 2013.

Gode utsikter

Utsiktene for petroleumsnæringa i Norge er gode.

Fire nye felt kom i produksjon i 2013, og 13 felt er under utbygging på sokkelen. Oljeselskapene har planer om ytterligere 13 utbygginger de neste årene, viste en oversikt som ble lagt fram av Oljedirektoratet denne uka.

– Fremtiden ser lys ut og dette skal markeres. Det skal spises, drikkes, mingles og diskuteres, heter det i invitasjonen til kveldens fest på Solsiden i Trondheim.

Godt år for leverandør

Også ansatte i Marine Cybernetics i Trondheim mener det er grunn til å feire veksten i offshorenæringa i kveld.

Denne bedriften har 66 ansatte og tester utstyr og kontrollsystem på båter og rigger. På den måten kan selskapene unngå uhell og stans i produksjonen.

– Vi fikk et veldig bra resultat i fjor, forteller Kjersti Jyllum Faanes i Marine Cybernetics.

– Oljen varer lenger enn spådd for 30–40 år tilbake. Vi får mye å gjøre i mange år framover. Vi ser ingen ende på dette, sier Tor Arne Kvammen i Trondheimsbedriften Marine Cybernetics.

Det skal brukes 223 milliarder kroner på norsk sokkel i 2014, viser en prognose fra Statistisk sentralbyrå.

Offshorebransjen

De feirer at det går bra i offshorenæringa i kveld. Tor Arne Kvammen og Kjersti Jullum Faanes fra Marin Cybernetics og fra høyre Gunn Kari Hygen, leder i NCEI Offshore.

Foto: Lars Erik Skjærseth/NRK


Video fra Trøndelag

Midtnytt
det er julebordtid, og av alle ting du må passe på er tennene. Ikke bare med tanker på sukker og syre og sånn, men det kan skje uhell skal vi tro tannlegene!
Fra 1. januar får du nyheter klokka 18:55, 20:55 og 22:55.