Offshorebransjen feiret veksten

13 nye felt er under utbygging på norsk sokkel. I kveld feiret leverandørindustrien veksten i 2013.

Njord A pg Floatel Superior

Det er stor aktivitet på norsk sokkel og leverandørindustrien har mye å gjøre. Et nytt oljefunn ble gjort av Statoil 15 kilometer nordøst fra dette Njordfeltet i Norskehavet i fjor.

Foto: Statoil

Ansatte i leverandørindustrien i Trøndelag møtte på Solsiden i Trondheim for å feire torsdag kveld.

For høy aktivitet på norsk sokkel fører til gode tider for offshorebransjen.

– Produksjonen framover ventes å stige sakte i ti år, før den stopper opp, sa oljedirektør Bente Nyland da hun oppsummerte sokkelåret 2013 denne uka.

Vekst

– I kveld spretter champagnen, forteller Gunn Kari Hygen, leder i NCEI Offshore.

Hun mener det er all grunn til å feire et godt år for petroleumsnæringa.

– Vi feirer 30 prosent vekst i offshorenæringa i Trøndelag i fjor. 10 prosent mer enn i resten av landet, forteller Gunn Kari Hygen.

Norsk leverandørindustri omsatte for hele 460 milliarder kroner i 2013. Det jobber hele 125.000 ansatte i bedrifter som leverer produkter til olje- og gass virksomheten på norsk sokkel.

– Vi holder på å få ei svær næring, sier Hygen. Hele 8000 er ansatt i 200 bedrifter i Trøndelag. Dette er alt fra høyteknologibedrifter til mekaniske verksteder og malebedrifter.

Hygen forteller at omsetningen for leverandørindustrien i Trøndelag var på 20 milliarder i 2013.

Gode utsikter

Utsiktene for petroleumsnæringa i Norge er gode.

Fire nye felt kom i produksjon i 2013, og 13 felt er under utbygging på sokkelen. Oljeselskapene har planer om ytterligere 13 utbygginger de neste årene, viste en oversikt som ble lagt fram av Oljedirektoratet denne uka.

– Fremtiden ser lys ut og dette skal markeres. Det skal spises, drikkes, mingles og diskuteres, heter det i invitasjonen til kveldens fest på Solsiden i Trondheim.

Godt år for leverandør

Også ansatte i Marine Cybernetics i Trondheim mener det er grunn til å feire veksten i offshorenæringa i kveld.

Denne bedriften har 66 ansatte og tester utstyr og kontrollsystem på båter og rigger. På den måten kan selskapene unngå uhell og stans i produksjonen.

– Vi fikk et veldig bra resultat i fjor, forteller Kjersti Jyllum Faanes i Marine Cybernetics.

– Oljen varer lenger enn spådd for 30–40 år tilbake. Vi får mye å gjøre i mange år framover. Vi ser ingen ende på dette, sier Tor Arne Kvammen i Trondheimsbedriften Marine Cybernetics.

Det skal brukes 223 milliarder kroner på norsk sokkel i 2014, viser en prognose fra Statistisk sentralbyrå.

Offshorebransjen

De feirer at det går bra i offshorenæringa i kveld. Tor Arne Kvammen og Kjersti Jullum Faanes fra Marin Cybernetics og fra høyre Gunn Kari Hygen, leder i NCEI Offshore.

Foto: Lars Erik Skjærseth/NRK