Hopp til innhold

Odins soldater arrestert i Trondheim

Tre personer fra borgerverngruppa Odins soldater ble natt til lørdag arrestert etter å ha patruljert gatene i Trondheim sentrum.

Odin

Politiet i Trondheim ønsker ikke borgervern i byen, og oppretter straffesak mot medlemmer av Odins soldater (Arkivbilde.)

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

De tre mennene gikk ifølge politiet rundt i Soliders of Odin-uniformer. Medlemmer fra det innvandringskritiske borgervernet har tidligere blitt bedt om å holde seg unna gatene.

– Vi hadde noen slike aktiviteter for en stund siden, og da fikk de som ble kontrollert pålegg om å avslutte sin virksomhet og forlate sentrum, sier operasjonsleder i Trøndelag politidistrikt, Stig Roger Olsen, til NRK.

Ønsker ikke borgervern

Odins soldater i Drammen

Odins soldater på patrulje i Drammen.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

De som ble observert fredag natt ble tatt med til politistasjonen.

– Etter en samtale der ble de dimittert. Det vil bli opprettet straffesaker på de tre, sier Olsen.

Han sier videre det handler om overtredelse av politiloven § 26 Forbud mot privat rettshåndhevelse, og at de blir bortvist fra sentrum med hjemmel i politiloven § 7 Håndhevelse av den offentlige ro og orden.

– Dette er en slags borgervernaktivitet som politiet i Trøndelag ikke ønsker i sentrumsbildet. Vi er ikke enige i at denne aktiviteten er med på å trygge sentrum på noe vis, vi har heller en oppfatning av at det gjør sentrum utrygg.

LES: Odins soldater fra innsiden

Mange i ledelsen er straffedømte

Soldiers of Odin er opprinnelig fra Finland og ble startet i fjor av nynazisten Mika Ranta. Gruppens selverklærte formål er å patruljere gatene for å holde innbyggerne trygge.

Etter nyttår etablerte de seg også i Norge. Medieoppmerksomheten har vært stor, men patruljeringen har vært liten.

En kartlegging NRK har gjort, viser at 14 av 20 sentrale medlemmer i Odins soldater er tidligere straffedømte.

Pr. mars i år fulgte nær 500 av gruppens Facebook-medlemmer også grupper med høyreradikale, nynazistiske eller ultranasjonalistiske holdninger.

LES: POD: – Ikke akseptabelt med borgervern

Finland Vigilantes

Soldiers of Odin ble etablert i Finland i 2015.

Foto: Minna Raitavuo / Ap