NRK Meny
Normal

Odd Reitan er Gardefan

Kolonialmajor Odd Reitan var en av dem som møtte tidlig opp før de kongelige skulle gå i land i Ravnkloa.

Odd Reitan hadde møtt fram for å se Gardemusikken.
Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

- Du skjønne, æ kom for å sjå Garden, betror Odd Reitan meg. -Æ har spilt i garden sjøl en gang for herrens mange år siden.

- Hva spilte du?

- Æ spilt tromme.

- I signaltroppen?

- Nei i sjølve musikktroppen.

- No må æ skynd mæ å træff ordførern, for vi skal årn te ei diger blautkak til fæsten i morra. Ha det!

Prestisjeavdeling

Det er 3. Gardekompani som er med på kroningsjubileet i Trondheim. 3. gardekompani er musikk- og oppvisningsenheten i Hans Majestet Kongens Garde, og består av vernepliktige soldater som er plukket ut spesielt til å delta på parade- og oppvisningsoppdrag. Kompaniet består av tre tropper; Musikktroppen, Signaltroppen og Drilltroppen.

Musikktroppen er størst, men 50 vernepliktige musikere som er rekruttert etter prøvespill blant landets mest lovende mannlige korpsamatører og kandidater fra musikkhøgskolen eller et musikkonservatorium.

Signaltroppen består av 16 hornblåsere og 8 signaltrommer. Til hverdags sørger disse soldatene for tromme- og hornsignaler ved Slottet. I tillegg har signaltroppen 6 fanfareblåsere oppsatt med tenor-, aida-, og basstrompet.

Drilltroppen er oppsatt med 40 gardister som bli rekruttert etter et intervju og en prøveperiode. Disse soldatene trenes opp spesielt til å kunne paradere og drive oppvisning, og kan eksersere både med og uten musikk. Drilltroppen er utstyrt med gevær med bajonett, og har høstet internasjonal anerkjennelse for sin presisjon og rytme i militær formasjonsdrill og eksersis.

I Ravnkloa ble alle de tre troppene sin ledet av hver sin befalsmann.

 

Kongefamilien blir mottat av H.M. Kongens Garde i Ravnkloa
Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix