NRK Meny
Normal

Oda (9) ble påkjørt av en syklist på vei til skolen

Politiet får jevnlig klager på syklister som råkjører. Tidligere i uka ble ei ni år gammel jente påkjørt i et fotgjengerfelt på vei til skolen i Trondheim.

Oda Haugen Fretheim

Oda Haugen Fretheim ble kjørt ned av en syklist da hun krysset veien ved Singsaker skole sammen med fire andre venninner.

Foto: Hilde Grande / NRK

Da ni år gamle Oda Haugen Fretheim var på vei til skolen tidligere denne uka, ble hun kjørt ned av syklist. Oda var på vei over fotgjengerfeltet i 30-sonen ved Singsaker skole i Trondheim, da syklisten kom susende ned veien og ikke greide å stoppe.

– Han krasjet i meg og vi falt bakover. Han og sykkelen landet på meg. Så spurte han om det gikk bra, og jeg sa ja, men en person som hadde sett etter hadde sett at det ikke gikk bra, sier hun.

For syklisten dro videre, og Oda fikk hjelp av ei forbipasserende dame til å komme seg til skolen.

Syklisten dro videre

syklister i Trondheim

Flere foreldre har vært redde for noe skulle skje med den hastigheten syklistene holder, forteller Odas far, Asbjørn Fretheim.

Foto: Hilde Grande / NRK

På skolen fikk de tak i en lærer og Oda ble sjekket av helsesøster.

– Jeg fikk bare et blåmerke og litt vondt i ryggen, men jeg fikk litt sjokk og det føltes mye verre ut, sier hun.

Deretter ble pappa Asbjørn Fretheim ringt opp og Oda reiste hjem fra skolen. Pappa Asbjørn synes det er merkelig at syklisten ikke så Oda og de fire andre jentene hun krysset veien med.

– Det er to utrolige ting. Det ene er at det går an å sykle ned noen på den måten, og så bare forlate. I tillegg er det mange foreldre som sier de er glade for at det ikke har skjedd før, for det er stadig syklister som kommer durende ned her, selv om det er skole, 30-sone, vikeplikt og mye potensiell fare ute og går her, sier Fretheim.

– Hvis det hadde vært en bilist som hadde kjørt ned et barn i et gangfelt, så hadde han mistet kortet umiddelbart, legger han til.

Asbjørn Fretheim

Nedover denne veien kom syklisten i full fart. Odas far, Asbjørn Fretheim, mener syklister må være mer forsiktige, spesielt i et område med skole slik som her.

Foto: Hilde Grande / NRK

Samme regler for syklister som for biler

Fagleder for trafikketterforskning i Trøndelag politidistrikt, Frank Torgeir Nygård, forteller at mange syklister er flinke til å følge trafikkreglene, men at det finnes unntak.

Frank Torgeir Nygård

Syklister skal følge de samme reglene som bilister, og hvis de sykler på en gangvei, skal de ta ekstra hensyn.

Foto: Hilde Grande / NRK

– Vi har en oppfatning av at det er en del «guljakker» med pulsklokke som skal perse eller holde snittet oppe på vei til jobb, og bruker veien til jobb som treningsarena, sier Nygård.

Han legger til at syklister regnes som kjørende, og at de samme reglene derfor gjelder for syklister som for bilister.

– Det vil si at hastighetsbestemmelsene, vikepliktsbestemmelsene og skiltreglene gjelder for syklisten også. Det er ikke lov å sykle på rødt lys fordi det passer seg sånn, og hvis de sykler på fortau skal de sakke farten slik at de kan stanse på kort varsel, sier Nygård.

Han tror syklisten som kjørte ned Oda kan selv ha vært ganske sjokkert etter krasjen og dro derfor videre, men legger også til at ansvaret ligger hos den voksne.

– Han skulle forsikret seg om at det gikk bra med henne, og fått tak i noen voksne som kunne tatt vare på jenta.