Obiora-saken til Strasbourg

Advokat Abid Q. Raja vurderer å prøve Obiora-saken i Trondheim for menneskerettsdomstolen i Strasbourg.

Obiora
Foto: NRK

Han tror at også deres sak er aktuell for en behandling der, etter at domstolen ga medhold i en liknende sak i Frankrike.

Før jul ble den franske staten dømt i Strasbourg fordi politiet holdt en mann i mageleie med døden til følge, skriver Klassekampen.

Klagerne i den såkalte Saoud-saken vant fram med påstanden om at staten hadde drept en person i en særlig sårbar situasjon. Den franske staten ble funnet skyldig i krenkelse av retten til liv og retten til en rettferdig rettsforfølgelse.

I likhet med Obiora døde Saoud av kvelning, men Saoud var bevæpnet, noe Obiora ikke var, skriver Klassekampen.

 

Ba Riksadvokaten se på dommen

Like før jul ble det klart at Riksadvokaten har henlagt saken mot de fire polititjenestemennene som var med og pågrep Eugene Obiora i Trondheim.

De etterlattes advokat Abid Q. Raja forteller Klassekampen at han sendte en norsk oversettelse av domstolens sammendrag av deres behandling av Saoud-saken til Riksadvokaten en drøy uke før deres avgjørelse. Johan Øydegard hos Riksadvokaten sier at den er tatt med i klageavgjørelsen, men at saken er annerledes og ikke har hatt betydning for Obiora-saken.

 

Drar kanskje også til Strasbourg

Nå vurderer Raja å prøve saken for menneskerettsdomstolen. Sammen med representanter for Obiora-familien skal han ha et strategimøte hvor de skal ta en endelig avgjørelse om de skal gå til sivilt søksmål.

- Da kommer vi også til å ta stilling til om vi skal gå til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, sier Raja til Klassekampen.

Advokaten mener at det er ikke et hinder at man har tatt ut sivilt søksmål når øverste påtalemyndighet har funnet ut at det ikke er straffskyld.

Eugene Obiora døde etter at han ble tatt av politiet ved Østbyen servicekontor i 2006.