NRK Meny

Nytt tilbud til unge med psykiske utfordringer

Mental Helse Ungdom vil at det skal bli lettere for unge med psykiske problemer å få noen å snakke med. «En som lytter» blir et gratistilbud i flere byer.

Illustrasjonsbilde

Fra august får unge et nytt tilbud og planen er å komme i gang i Trondheim, Bergen og Oslo. Psykologistudenter skal hjelpe unge som sliter og trenger noen å snakke med.

Foto: P3 NRK
Kleven
Journalist
Pål Haugbro
Journalist

Artikkelen er mer enn ett år gammel.

– Vi planlegger å starte med dette nye tilbudet for ungdom som sliter psykisk i Trondheim, Bergen og Oslo i løpet av august i år, forteller prosjektleder for «En som lytter», Ranveig Stava, i Mental Helse Ungdom.

I stedet for å oppsøke lege for å bli henvist til psykolog skal det bli lettere for ungdom få en samtalepartner.

Studenter blir samtalepartner

Det er psykologistudenter i de tre universitetsbyene som skal være med på å hjelpe unge som sliter.

Ranveig Stava, Mental helse ungdom

Ranveig Stava er prosjektleder for «En som lytter» i Mental helse ungdom.

Foto: Mental helse ungdom

– Jo lenger du går med psykiske problemer jo verre blir det. Det burde bli enklere for folk å få hjelp på et tidligere tidspunkt, ikke bare ungdom, sier Vilde Kristine Elby Stene, leder i Mental Helse Ungdom Trondheim.

Lettere å be om hjelp

Prosjektleder Ranveig Stava håper at det nye tilbudet vil senke terskelen for å ta kontakt og hun mener det er bra at psykologistudenter skal bli samtalepartnere.

– Ofte så snakker unge best med unge og har samme språk og referanser.

Egne lokaler

Det er kommunene som stiller med lokaler og som er faglig ansvarlig for innholdet i tjenesten.

– Det blir en tredeling av ansvar og kompetanse. Universitetene har studentene, så er det kommunens helsetjeneste i tillegg til frivillige. Mental Helse Ungdom står for det frivillige i dette tilfelle og har også sørget for finansiering av prosjektet, forteller Ranveig Stava.

Positiv

Mental Helse Ungdom er i full gang med å planlegge oppstart av tilbudet i Bergen, Trondheim og Oslo.

Bergen kommune har allerede undertegnet en samarbeidsavtale.

– Vi vil prøve å få dette til og vi tror vi får til gode prosesser i løpet av kort tid, sier Mette Harriet Berntsen, seniorrådgiver i rådmannens fagstab i Trondheim kommune.

Video fra Trøndelag

Arne Sevaldsen fant Norges største gullklump under gullgraving i elva Gisna.

< (MUSIKK:Tittel: Find MeKomp.: Pete KelleherUtøver: Sigma + BirdyUtgitt: 2016Platem.: 3 Beat Productions 05037128223252Tid brukt: 0'21Arkinvnr.: NONRE653347HD0005Tittel: A summer romanceKomp.: Kåre GrøttumUtøver: Sigmund Groven + Tommy Reilly + Armon String QuartetAlbum: Music for two harmonicas (1976)Platem.: Polydor 2922 008Tid brukt: 0'15Arkivnr.: NONRO060783LP0104)
De siste årene har det blitt færre sjøfugler langs kysten. 
På Sklinna nord i Trøndelag leser forskerne økosystemet i skarvespy. Og kan makrellen kan være en nøkkel til å forstå det som skjer?