NRK Meny
Normal

Nytt tilbud til unge med psykiske utfordringer

Mental Helse Ungdom vil at det skal bli lettere for unge med psykiske problemer å få noen å snakke med. «En som lytter» blir et gratistilbud i flere byer.

Illustrasjonsbilde

Fra august får unge et nytt tilbud og planen er å komme i gang i Trondheim, Bergen og Oslo. Psykologistudenter skal hjelpe unge som sliter og trenger noen å snakke med.

Foto: P3 NRK

– Vi planlegger å starte med dette nye tilbudet for ungdom som sliter psykisk i Trondheim, Bergen og Oslo i løpet av august i år, forteller prosjektleder for «En som lytter», Ranveig Stava, i Mental Helse Ungdom.

I stedet for å oppsøke lege for å bli henvist til psykolog skal det bli lettere for ungdom få en samtalepartner.

Studenter blir samtalepartner

Det er psykologistudenter i de tre universitetsbyene som skal være med på å hjelpe unge som sliter.

Ranveig Stava, Mental helse ungdom

Ranveig Stava er prosjektleder for «En som lytter» i Mental helse ungdom.

Foto: Mental helse ungdom

– Jo lenger du går med psykiske problemer jo verre blir det. Det burde bli enklere for folk å få hjelp på et tidligere tidspunkt, ikke bare ungdom, sier Vilde Kristine Elby Stene, leder i Mental Helse Ungdom Trondheim.

Lettere å be om hjelp

Prosjektleder Ranveig Stava håper at det nye tilbudet vil senke terskelen for å ta kontakt og hun mener det er bra at psykologistudenter skal bli samtalepartnere.

– Ofte så snakker unge best med unge og har samme språk og referanser.

Egne lokaler

Det er kommunene som stiller med lokaler og som er faglig ansvarlig for innholdet i tjenesten.

– Det blir en tredeling av ansvar og kompetanse. Universitetene har studentene, så er det kommunens helsetjeneste i tillegg til frivillige. Mental Helse Ungdom står for det frivillige i dette tilfelle og har også sørget for finansiering av prosjektet, forteller Ranveig Stava.

Positiv

Mental Helse Ungdom er i full gang med å planlegge oppstart av tilbudet i Bergen, Trondheim og Oslo.

Bergen kommune har allerede undertegnet en samarbeidsavtale.

– Vi vil prøve å få dette til og vi tror vi får til gode prosesser i løpet av kort tid, sier Mette Harriet Berntsen, seniorrådgiver i rådmannens fagstab i Trondheim kommune.

Video fra Trøndelag

Som på Armfeldts tid: I tidsriktige vadmelsuniformer gikk Holtaalske Skieløber Compagnie de to milene over Bukkhammaren, - på treski og med en stav.
Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.