– Stortinget har svikta de psykisk syke

På 80-tallet ble det vedtatt at psykiatrien trengte bedre lokaler i Trøndelag. I dag ble det endelig bestemt at Østmarka psykiatriske sykehus i Trondheim skal få nye lokaler.

Nytt akuttbygg på Østmarka

Slik blir ett av byggene på 'nye' Østmarka seende ut.

Styremøte i St. Olavs hospital

Et historisk styremøte. Etter nesten tre tiår med kamp ble endelig det nye akkuttbygget vedtatt i dag.

Foto: Elisabeth Skarrud / NRK
Milian Myraunet

Styreleder Milian Myraunet ved St. Olavs hospital mener det er merkedag for psykiatrien i Midt-Norge at det nye akkuttbygget på Østmarka endelig er vedtatt.

Foto: St. Olavs hospital

– Det har vært lett å få folkevalgte til å komme hit til Østmarka når det er valg, men når det er blitt snakk om finansiering så har det stort sett blitt vårt ansvar, sier styreleder i St.Olavs hospital, Milian Myraunet.

Tomme løfter

Både Erna Solberg og Siv Jensen besøkte mottaket under valgkampen i fjor. De ble begge sjokkerte over forholdene for de psykisk syke ved sykehuset.

Når det nå likevel blir nye bygg så er det ikke takket være regjeringa eller stortingspolitikere. Ved å bruke mindre midler på driften har St. Olavs hospital klart å spare nok penger til at de selv klarer å bygge det nye bygget.

Det er beklagelig at det har vært så mye fram og tilbake med finansieringa. Men da man vedtok å bygge et nytt psykiatrisenter ved St. Olavs hospital på Øya la det en stopper for videre utvikling her på Østmerka, sier Myraunet.

De nye byggene som nå skal bygges blir på til sammen 4800 kvadratmeter og vil koste 245 millioner kroner.

Det skal etter planen stå ferdig i 2017.

Les også: Legger ned spesialpost for angstlidelser

Brøt loven daglig

De fleste av de gamle bygningene på Østmarka er fra 1919. De er svært upraktiske i forhold til dagens behov og ikke er det enkeltrom for pasientene som er innlagt.

På grunn av manglende kapasitet ved avdelinga må akutt psykisk syke mennesker ligge på dobbeltrom med andre. Dermed har ansatte hatt store problemer med å overholde blant annet taushetsplikten og pasientenes integritet.

Ingen av rommene har egne bad eller toalett.

Helsetilsynet har avdekket at loven brytes daglig ved sykehuset.

Styrelederen roser de ansattes tålmodighet i denne saken på tross om de negative presseoppslagene har kommet tett de siste åra.

De har vært veldig tålmodige og profesjonelle. Det er klart de har hatt en utfordrende hverdag med alle oppslaga om dobbeltrom, råtne bad osv. Da sier det seg selv at det å hjelpe pasientene har vært krevende, sier Myraunet.

En skillevegg er satt opp mellom to senger på rommet.

Pasienter ved Østmarka må i dag dele rom som kun er adskilt av en tynn skillevegg. Mange av de som er innlagt er svært syke og kan være utagerende.

Foto: Vigdis Wågø-Wares