Hopp til innhold

Nytt nei til oppdrettstorsk

Fiskeridirektoratet sier nei til to nye konsesjoner ved torskeoppdrettet på Ytterøy.

Frengen Havbruk har én konsesjon for torskeoppdrett ved Ytterøy i Levanger og har søkt om å få to til. Det sier Fiskeridirektoratet i Trøndelag nå nei til.

- Hadde ikke noe valg

Regiondirektør Alf Albrigtsen i Fiskeridirektoratet i Trøndelag sier bakgrunnen for avslaget er behandlinga av en annen søknad om å få starte torskeoppdrett i Trondheimsfjorden. Der omgjorde direktoratet sentralt en midlertidig oppdrettstillatelse ved to lokaliteter i Levanger fordi man mente det ikke var miljømessig forsvarlig med torskoeoppdrett.

Les: Stopper omstridt torskeoppdrett

- De signalene vi fikk gjennom den ankebehandlinga var slik at vi ikke hadde noen annen mulighet enn å gi avslag, sier Albrigtsen til NRK.

Kan bety slutten

Frengen Havbruk er ikke overrasket over avslaget fra direktoratet.

- I og med at de gav avslag til Tordenskjold Cod Farm er vi ikke veldig overrasket, selv om de har sagt at det ikke skulle danne presedens for saken, sier daglig leder i Frengen Havbruk Kjell Audun Fenstad.

Frengen Havbruk har torsk i mærene som skal slaktes høst. Men når de nå ikke får mer enn den ene konsesjonen, kan det gå mot slutten for torskeoppdrettet på Ytterøy.

- Det blir veldig vanskelig å få til lønnsom drift, dette må vi vurdere nøye framover, sier Kjell Audun Fenstad, daglig leder i Frengen Havbruk.

- Alvorlig for Ytterøy

Onsdag ettermiddag behandlet politikerne i Levanger den samme saken, de var ukjente med avslaget fra Fiskeridirektoratet før NRK brakte nyheten. Leder i Plan- og utviklingskomiteen Alf Magnar Reberg (Sp) sier et flertall av lokalpolitikerne ønsker å åpne for de to nye konsesjonene.

Reberg beklager avslaget og sier det er alvorlig for lokalsamfunnet på Ytterøy.

- Når de ikke får disse konsesjonene har Frengen Havbruk sagt at det ikke er økonomisk lønnsomt, slik jeg forstår det blir oppdrettsanlegget på øya lagt ned. Det betyr igjen at det ikke blir noe av sju til ti nye arbeidsplasser, det er ikke lenge siden Ytterøy mistet kyllingslakteriet så dette er meget alvorlig, sier Reberg til NRK.

- En fornuftig beslutning

Leder i Naturvernforbundet i Nord-Trøndelag Per Flatberg er fornøyd med oppdrettsavslaget.

- Jeg synes det er fornuftig av Fiskeridirektoratet å gi en klar beskjed om at det ikke vil bli gitt ny tillatelse til torskeoppdrett i Trondheimsfjorden. Jeg er enig i Albrigtsens vurderinger av dette, sier Flatberg.

Siste fra Trøndelag