Ove Berggård, teknisk sjef i Statkraft.
Foto: Bent Lindsetmo / NRKØvre Leirfoss kraftverk.
Foto: Bent Lindsetmo / NRKDenne logoen ble brukt av Asea Per Kure tidlig på 1900-tallet.
Foto: Bent Lindsetmo / NRK– Det hadde vært veldig mye billigere å bygge nytt. Men vi har et ansvar for å ta vare på disse gamle praktbyggene. Og vi ønsker selvfølgelig å videreføre den tradisjonen og den arven som Trondheim kommune har nytt godt av i alle år, nemlig kraftproduksjon her i Nidelva, sier Ove Berggård, teknisk sjef i Statkraft.
Onsdag ble Øvre og Nedre Leirfoss kraftverker i Nidelva offisielt åpnet.
Ifølge Statkraft er de bygget om til typiske småkraftverk som utnytter vannet på en god måte.
Utbedringene har kostet 125 millioner kroner.
Kraftproduksjon i over 100 år
Det eldste kraftverket har levert strøm til folk i Trondheim siden 1901.
Nå er gamle anlegg og bygninger rehabilitert, og man har installert moderne kraftverksteknologi.
– De maskinene vi har faset ut er gamle og har gått lenge. De hadde sikkert gått ei stund til, men før eller siden hadde de stoppet, sier Per Morten Aunemo, kraftverksjef i Statkraft.
De to kraftverkene har fått tidsmessige aggregater som kan utnytte en pålagt minstevannføring på ti kubikkmeter i sekundet.
– Her har vi krav om minstevannføring som vi nå utnytter til kraftproduksjon i nye maskiner som har god virkningsgrad og som gir god og ren energi, sier Aunemo.
Maskin med hakekors
En av de gamle maskinene i kraftverket bærer en logo de fleste forbinder med helt andre ting enn produksjon av fornybar energi, nemlig et hakekors.
– Dette var firmalogoen til Asea Per Kure tidlig på 1900-tallet. Og så var det en annen herremann litt lenger sør i Europa som tok det i bruk som sitt varemerke utpå 30-tallet, forteller Per Morten Aunemo.