Nytt håp for tvangssammenslåtte kommuner

Arbeiderpartiet i Trøndelag står fast på å omgjøre vedtak om tvangssammenslåing av kommuner, dersom de kommer i regjering til høsten.

Arild Grande

Arild Grande (til venstre) og Jonas Gahr Støre lover ny behandling av tvangsvedtak i kommunesektoren dersom Arbeiderpartiet kommer i regjering etter valget.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

De trønderske Ap-politikerne er dermed på linje med Senterpartiet i denne saken som skal behandles på partiets landsmøte som starter torsdag. Ledelsen i Arbeiderpartiet har tidligere vært klare på at vedtak om tvang skal vurderes på nytt.

– Ny vurdering

Stortingsrepresentant Arild Grande fra Nord-Trøndelag går langt i å love ny behandling av vedtak om sammenslåing tvang.

– De kommunene som ønsker en ny vurdering etter valget, skal få saken vurdert på nytt. De skal slippe tvangssammenslåing. Men samtidig skal de kommunene som ønsker det, få muligheten til å fortsette arbeidet for å slå seg sammen med andre, mener Grande.

Skal Arbeiderpartiet danne en ny regjering sammen med Senterpartiet etter høstens valg, må de komme finne en felles løsning i denne saken. For Sp vil stille ultimatum når det gjelder tvang.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap)

Trygve Slagsvold Vedum og Sp får støtte fra Jonas Gahr Støre i kampen mot tvangssammenslåing av kommuner.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Stortinget 8. juni

– Det er en selvfølge at vi skal oppheve vedtak om tvangssammenslåing. Det er ikke sånn vi styrer i Norge, sa Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum etter partiets landsmøte i mars.

Solberg-regjeringens forslag om å bruke tvang til å slå sammen for eksempel Leka, Bindal, Nærøy og Vikna, skal behandles i Stortinget 8. juni. Men kan altså komme opp til ny behandling etter valget.

– Ja, kommer vi i regjering vil den det. Kommunesammenslåing må baseres på frivillighet, understreker Arild Grande.