NRK Meny
Normal

Nytt gjesteanlegg står ubrukt

Et splitter nytt gjesteanlegg ved indre havn i Trondheim står klar til bruk, mens båtturistene blir henvist til en gammel pir ved Skansen. Det er ikke bra nok, synes driftsleder i seilforeninga.

Sanitæranlegg Trondheim

Dette nye sanitæranlegget står klar til bruk ved indre havn i Trondheim, men båtturistene blir sendt til piren ved Skansen.

Foto: Grete Thobroe / NRK

– Denne brygga er veldig gammel. Det er strøm og vann her, så folk har hjelp, men brygga er veldig sliten, sier driftsleder i Trondhjems seilforening, Arve Flatås til NRK.

Et moderne sanitæranlegg står klar til bruk ved hurtigbåtterminalen i Trondheim, men det er stengt i påvente av ny gjestehavn som skal bygges der.
Inntil videre er det medlemmene i Trondhjems seilforening som bistår båtturistene ved sitt anlegg i Skansen.

Sanitær

Toalettene på Skansen er slitne.

Foto: Grete Thobroe / NRK

– Gjestehavna er ikke mye å skryte av, sier Flatås.

Fikk ikke betalt for seg

Noen store havseilere med utenlandsk flagg ligger fortøyd til den gamle piren i Skansen. Det er ikke uvanlig at de som seiler kysten opp og ned, legger til kai her.

– Jeg synes det er en veldig gammel konstruksjon, den er hverken sterk eller sikker. Når vi kom til Trondheim visste jeg ikke hvor jeg skulle betale for å ligge ved havna, derfor lå jeg her gratis, sier en fransk seiler.

Når seilerne er ved andre havner pleier de alltid å finne informasjon om hvor de skal betale og hvor de kan få strøm og vann. Men, det finner de ikke her i Trondheim. Flatås håper noen tar grep slik at forholdene blir bedre.

Franskmann

Denne franske seileren visste ikke hvor han kunne betale da han kom til Skansen, derfor lå han der gratis.

Foto: Grete Thobroe / NRK

– Betalingsboks finnes på land, men det er ikke brosjyrer eller annen informasjon. Man får ikke mye orientering om hvor man kan henvende seg. Kommer du til Kristiansund eller Bodø er det både havnevert og flott service, men her mangler det lille kicket for å få det bra, sier Flatås.

Hærverk for 100 000 kroner

Sanitæranleggene ved piren fremstår heller ikke så delikat og pengeautomatene er tømt eller revet ned.

– Dessverre har det vært ødelagt flere ganger. Folk tar seg inn og ødelegger myntautomatene både på utsiden og innsiden. Akkurat nå ser det ikke spesielt bra ut, sier medlem i seilforeningen, John Langø.

Langø tok for flere år siden initiativ til å få anlegget etablert og får et tilskudd på 100 000 kroner i året for å holde det åpent. Hærverk har vært et problem helt fra starten.

– Det har vært mange innbrudd og vi har kommet over narkomane som har vært og ødelagt for opptil 100 000 kroner i gangen. Når det er vasket og rengjort må det være noe av det bedre som finnes i dag, men det har vært store utfordringer med å holde det ved like, sier Langø.

(Artikkelen fortsetter under bildet):

Gjestehavn Skansen

På denne tavla skal det egentlig henge informasjon til de som legger til kai, men der er det tomt.

Foto: Grete Thobroe / NRK

Ser frem til ny gjestehavn

Innen ei ukes tid skal anlegget være oppe og gå igjen. Flatås tror båtturistene absolutt har noe å se frem til når den nye gjestehavna en gang står ferdig.

– Vi ser frem til at det blir et anlegg i ytre basseng og at Trondheim endelig skal få en ordentlig gjestehavn, sier Flatås.

Video fra Trøndelag

Midtnytt
F-35 flyr over Ørland hovedflystasjon
I Storlidalen i Oppdal er de allerede i gang med å lage skiløyper.