NRK Meny
Normal

Nyskapende for hele Skandinavia

Det blir todelt ledelse når Trøndelag slås sammen til ett fylke. – Helt nytt i Skandinavia, sier forsker Espen Leirset.

Trondheim og Steinkjer

Nye Trøndelag skal ha sin politiske ledelse i Trondheim. Administrasjonen skal sitte i Steinkjer. Det er unikt og nyskapende i Skandinavia, sier forsker Espen Leirset.

Foto: NRK

Mens nye Vestlandet fylke vil samle både politisk og administrativ ledelse i Bergen, har man i Trøndelag bestemt at det skal bli en todeling når nord og sør slås sammen til ett fylke 1. januar 2018. Politisk ledelse skal sitte i Trondheim mens administrasjonen skal være i Steinkjer.

– Unikt

Det er unikt for Skandinavia, ifølge forsker Espen Leirset, som jobber på Nord universitet. Han forsker på politisk organisering og følger trøndelagsmodellen nøye, og sier det blir svært spennende å se hvordan den nye fylkeskommunen i Trøndelag vil fungere.

– Så vidt jeg vet er det ingen andre fylkeskommuner i Skandinavia som har en slik lederskapsmodell. Jeg vil bli overrasket hvis det blir noe mal for andre, men det interessante med Trøndelag, er at man har valgt å gjøre noe helt nytt for å få til en sammenslåing, sier han.

– Motmakt til Trondheim

Han tror Bergen er en mer naturlig hovedstad for vestlendingene, enn hva Trondheim er for trøndere.

– Bergen er et mer entydig senter også for Sogn og Fjordane enn det Trondheim er for iallfall deler av Nord-Trøndelag. Mange i Sogn og Fjordane vil nok føle at Bergen er en klar hovedstad og nærmeste storby for dem. I Nord-Trøndelag har vi flere byer som på en måte er en motmakt til Trondheim, sier han.

Video fra Trøndelag

Midtnytt
Det er julebordstid, og uhell kan skje, skal vi tro tannlegene...
Fra 1. januar får du nyheter klokka 18:55, 20:55 og 22:55.