Hopp til innhold

Nye NTNU-doktorer hedret

169 doktorander, som har avlagt sin grad i løpet av siste halvår i fjor, ble hedret ved NTNU i dag.

169 doktorander, som har avlagt sin grad i løpet av siste halvår i fjor, ble hedret ved NTNU i dag.

Den høytidelige seremonien foregikk i aulaen i hovedbygningen på Gløshaugen i Trondheim, og inneholdt både prosesjon og musikalske innslag.

Rektor Gunnar Bovim la i sin tale vekt på hvordan prosjekter ved NTNU kan bidra til å løse noen av verdens fattigdomsproblemer, skriver Universitetsavisa.

– Skal være verdensledende

– Hvordan kan vi i Norge bidra til at hele verdens befolkning får tilbud om utdanning og helsetjenester av god kvalitet?, spurte Bovim og tilføyde at disse spørsmålene ikke har enkle svar.

Han viste også til at vårt land står for en liten andel av verdens kunnskapsproduksjon.

– Skal vi være med i kunnskapsutviklingen, må det skje gjennom et internasjonalt samarbeid. Kvalitet er nøkkelen til å lykkes. Vi skal være verdensledende på noen områder, der vi har spesielle forutsetninger for det. Nobelprisene til May-Britt og Edvard Moser viste både oss og verden at vi har miljøer i internasjonal toppklasse, sa Bovim.

Nobelprisvinner ble æresdoktor

Susan Cutter og Bruce Beutler ble presentert som nye æresdoktorer. Cutter er professor og direktør ved University of South Carolina i USA. Æresdoktoratet er en anerkjennelse av hennes betydelige bidrag til forståelsen av sårbarhet og robusthet i katastrofeområder, ifølge NTNU.

Beutler er professor og direktør ved University of Texas Southwestern Medical Center. Æresdoktoratet er en anerkjennelse for hans betydelige bidrag til forståelsen av hvordan såkalte medfødte immuncelle-reseptorer regulerer betennelsesresponser. Beutler mottok i 2011 Nobelprisen i fysiologi eller medisin.

I alt ble det avlagt 367 doktorgrader ved NTNU i fjor. Det tilsvarer omtrent 27 prosent av det samlede antallet i Norge.

Færre tok doktorgrad i 2014 enn i 2013, men 2013 var et rekordår med 1524 avlagte doktorgrader.