Nye MRSA-funn i Nord-Trøndelag

Prøver tyder på at den antibiotikaresistente bakterien MRSA har smittet til ytterligere tre grisebesetninger i Nord-Trøndelag.

Nye prøver klar fredag

Bjørn Røthe Knudsen

Grunnundersøkelsen tyder på at bakterien har smittet til en kontaktbesetning, sier Bjørn Røthe Knudtsen i Mattilsynet.

Foto: NRK

Onsdag ble det bekreftet positive funn av bakterien ved en gård som avler gris som selges til slaktegrisprodusenter. Slakt av besetningen på over 3000 dyr samt sanering av anlegget har pågått i de påfølgende dagene.

Mattilsynet iverksatte prøvetaking av 15 såkalte kontaktbesetninger. I morges fikk de svar på prøvetaking fra fem av disse. I tre besetninger styrkes mistanken om smitte, mens den svekkes i to besetninger.

– Det gledelige er ei stor avlsbesetning som ikke viser seg å være positiv, sier regiondirektør i Mattilsynet, Bjørn Røthe Knudtsen.

I neste uke får Mattilsynet den endelige bekreftelsen fra et annet laboratorium på om funnene er positive. Uansett økes antall kontaktbesetninger fra 15 til 22.

– Vi håndterer dette som om det er en påvisning, sier regiondirektøren.

Venter på flere prøvesvar

Blant de første kontaktbesetningene lå to i Troms, en i Sør-Trøndelag og i 12 i Nord-Trøndelag. De sju nye kontaktbesetningene ligger alle i Nord-Trøndelag, noe Røthe Knudtsen mener er et heldig mønster, tross alt.

– Det er helt klart at smitteveiene kan være gjennom salg av levende gris fra den ene besetningen til den andre, sier Røthe Knudtsen.

Samtidig kan også mennesker forårsake smitte.

– Dette vet griseprodusentene godt om, at man må ha ekstra forsiktighetsregler spesielt når man har kontakt med grisehold i utlandet, enten man er på studietur, reiser dit eller får røktere eller arbeidsfolk som tas inn fra land som har en mer uheldig MRSA-status, sier regiondirektøren.

Mattilsynet følger opp saken med restriksjoner og ytterligere prøvetaking. Sanering og slakting vil følge i besetninger hvor det gjøres positive funn.

Ved avlsselskapet Norsvin Trøndelag har de ventet på prøveresultatene. Leder Tor Henrik Jule er ikke overrasket over at det er gjort flere funn.

– Dette kan bety at enda flere er rammet, og svinebønder i Trøndelag følger spent med på utviklingen, sier han.

Siste fra Trøndelag

Midtnytt tirsdag med Elisabeth Strand Mølster

Midtnytt tirsdag med Elisabeth Strand Mølster