Fire nye forskningssentre til Trondheim

Flere hundre millioner kroner skal brukes til forskning på miljøvennlig energi i Trondheim.

Vindmøller
Foto: Kjell Herskedal / Scanpix

- For forskningsmiljøene i Trondheim er dette svært viktig, det gir oss en mulighet til å forske langsiktig og tungt på et av de viktigste områdene vi holder på med, nemlig miljøvennlig energi, sier kommunikasjonsdirektør Petter Haugan i Sintef.

Satser i Trondheim

Forskningsrådet valgte i dag ut åtte forskningssentre som skal få forske på miljøvennlig energi. Fire av dem ligger i Trondheim, ytterligere to samarbeider tett med trønderske forskningsmiljø. Tre av sentrene er tilknyttet Sintef, og et er tilknyttet NTNU. Hvert av senter får opp mot 20 millioner kroner årlig for å forske på energi og miljø.

- Dette styrker posisjonen vår på et område der vi mener at vi er i front internasjonalt. Dette gjør det mulig å forske hardere og fordype oss mer, og vil gi oss en verdensledende posisjon hvis vi er flinke til å utnytte muligheten, sier Petter Haugan.

Les: – Skal bli verdensledende på miljøvennlig energi

- Vi håper og tror er at dette skal bringe oss nærmere en løsning på klimautfordringen. Vi skal utvikle ny teknologi som gjør det mulig å produsere energi på en mer miljøvennlig måte og redusere klimautslippene, sier Petter Haugan, kommunikasjonsdirektør i Sintef.

- Hjernekraftverk i verdensklasse

Fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap) i Sør-Trøndelag mener forskningssatsingen i Trondheim er en svært god nyhet.


- Dette viser nok en gang at hjernekraftverkene på og rundt Gløshaugen presterer i verdensklasse innenfor sine teknologiområder, sier Sandvik.