NRK Meny
Normal

Nye detaljer fra knivstikkingen på Torvet

Politimannen som avfyrte varselskuddet på Torvet tidligere i år forteller at knivmannen pekte på hodet sitt og ba politiet skyte.

Knivstikking Trondheim

Politiet løsnet et varselskudd etter at en 25 år gammel mann knivstakk to personer på Torvet i Trondheim i april i år.

Foto: Siri Gulbrandsen / NTB scanpix

Det var fredag 14. april i år at en 25 år gammel mann knivstakk to personer på Torvet i Trondheim. I den forbindelse har nettstedet politiforum.no intervjuet politimannen som var en av de første på stedet. Politimannen er ikke navngitt, men deler av samtalen mellom politimannen og gjerningsmannen er gjengitt på nettstedet.

– Slipp kniven, eller så skyter jeg!

– Så skyt meg da!

– Jeg oppfatter gjerningsmannen som aktiv, og ser et umiddelbart behov for å få kontroll på ham. Han utgjorde en stor fare for menneskene rundt seg – om de forstod dette selv vet jeg ikke, forteller politibetjenten til nettstedet.

Avfyrte varselskudd

Knivstikking Trondheim

Kriminalteknikere fra politiet jobber på stedet etter den dramatiske knivepisoden. Spesialenheten for politisaker sier til NRK at de vil etterforske meldingen som ble ringt inn -og som ikke er loggført.

Foto: Morten Andersen / NRK

Etter hvert fikk politimannen kontakt med gjerningsmannen. Til politiforum.no forteller betjenten at gjerningsmannen begynte han å gjøre små byks og noe som han oppfattet som finter og et forsøk på å skremme ham.

Samtidig skal gjerningsmannen hatt en kniv som han holdt fast i, men gjemte i bukselomma. Ifølge nettstedet pekte gjerningsmannen på sin egen panne etter å ha blitt konfrontert av politimannen.

– Skyt meg rett her!

Politibetjenten hevet deretter våpenet sitt mot himmelen og trakk av.

Endret seg totalt

Skuddet gjorde at flere politimenn kom til stedet. Sammen med tre andre politimenn omringer de gjerningsmannen. Politibetjenten satte pistolen tilbake i hylsteret.

– Situasjonen endret seg så betraktelig at jeg så det som mer hensiktsmessig å bruke hund, i stedet for å ha pistolen i hånden, forteller politibetjenten til Politiforum.

Med bruk av både batong, pepperspray og hund, fikk politiet kontroll på mannen.

Fortsatt varetektsfengslet

Politimester i Sør-Trøndelag politidistrikt, Nils Kristian Moe

Politimester i Sør-Trøndelag politidistrikt, Nils Kristian Moe, forteller at bekymringsmeldingen ikke ble oppfattet som alvorlig nok til å prioriteres foran andre oppdrag.

Foto: Morten Andersen / NRK

Gjerningsmannen er fortsatt varetektsfengslet og er siktet for legemsbeskadigelse med særlig farlig redskap. Grunnlaget for at 26-åringen er varetektsfengslet har hele tiden vært faren for gjentakelse og i den siste fengslingskjennelsen fra slutten av juni står det at det er «nærliggende og konkret fare for gjentagelse».

Les også: Knivoffer vurderer sak mot trondheimspolitiet

En time i forkant av hendelsen fikk politiet inn en bekymringsmelding – men politiet valgte å ikke rykke ut. For de har politiet måtte tåle sterk kritikk. Politimesteren i Trondheim, Nils Kristian Moe, bekreftet til NRK 18. april at politiet burde ha rykket ut.

Les også: Første varselskudd siden bevæpningen av politiet

Video fra Trøndelag

Om få uker er en ny film som dokumenterer 100 Rosenborg -år klar
Fjellklatreren Adam Ondras suksess i Hanshelleren har gitt Flatanger omtale langt utenfor Norges grenser.
Sverre Magnus Selbach fikk oppfylt fiskedrømmen da han fikk en 1,8 meter lang svartskate på kroken i Trondheimsfjorden.