Hopp til innhold

En av landets beste lakseelver truet av ny art

En ny fiskeart truer livet i den populære lakseelva Namsen. Forskere frykter konsekvensene etter at stadig flere uønskede arter dukker opp.

Hvitfinna steinulke

Den hvitfinna steinulken er funnet i Tunnsjøen, som drenerer til Namsenvassdraget. Nå frykter forskerne at ulken vil ødelegge livet i lakseelva.

Foto: Fiskipedia

Tunnsjøen

Tunnsjøen ligger i Røyrvik og har forbindelse med Namsenvassdraget.

Foto: Peter M. Laugen

Under prøvefiske i Tunnsjøen mellom Røyrvik og Lierne i Nord-Trøndelag ble det denne uka funnet en ny fiskeart.

Forskerne fra Norsk Institutt for Naturforskning er ikke spesielt fornøyd med funnet.

Forsker Tor Heggberget frykter konsekvensene for livet i Namsenvassdraget.

– Vi har funnet en hvitfinna steinulke. Det er en sort vi absolutt ikke forventer å finne i dette området, sier han til NRK.

Sårbart for forandringer

Å finne nye fiskearter kan jo i utgangspunktet høres både morsomt å spennende ut, men livet i norske sjøer og elver er ganske sårbart når det kommer til forandringer.

Heggberget er ikke spesielt glad for å finne ikke bar en, men to steinulker under prøvefiske i Tunnsjøen i Nord-Trøndelag.

– Sjøen drenerer til Namsenvassdraget, så da må vi forvente at arten sprer seg i Namsen også. I hvilke mengder er vanskelig å si. Denne fisken finnes naturlig i Østersjøen, sier han.

Ferskvannsulka er en liten tass, den blir maks 15 centimeter lang, og man vet enda lite om hva som vil bli konsekvensene av at den kommer inn i Namsen.

I elva er det fra før svært få fiskearter. Ørret, laks og småblanken, som man kanskje er mest redd for. Blanken er en ferskvannslevende dverglaks som er unik for vassdraget

(Saken fortsetter under bildet)

Ørekyte.

Ørekyten er en annen uønsket art som er funnet i Namsenvassdraget. Fisken er veldig liten, men utgjør et stort problem.

Foto: NRK.

– Kan ha blitt brukt som agn

Nå jobber de for å finne ut hvordan den nye arten har funnet veien til Namsen.

– Den kan brukes som levende agn. Det kan være årsaken, men vi vet ikke. Dette må vi se nærmere på. Vi må se om det finnes en naturlig spredningsveg, sier Heggberget.

Småblanken eller Namsblanken, som den også kalles, er allerede truet av kraftutbygginger.

Den vesle fisken ørekyte, som også trolig har kommet inn i elva etter å ha blitt brukt som levende agn, kan også være en trussel.

Den nye ulka er altså ikke den første nye fiskearten som er med på å endre et sårbart økosystem.

– Dette er den andre arten vi får inn på kort tid. Vi er jo bekymra for Namsblanken og for laksefiske. Det er også påstander om at ulken spiser egg av laks og ølretten. Det er ingen positive effekter av dette, sier forskeren.

Namsblank

Blankoen er en ferskvannslevende dverglaks som er unik for vassdraget.

Foto: Fylkesmannen i Nord-Trøndelag