Ny undersøkelse fra NTNU: Tinder gir ikke mer tilfeldig sex

Folk som bruker sjekkeappen Tinder, har ikke flere seksualpartnere enn andre likesinnede. Menn er mer opptatt av sex, mens kvinner oftere er innom appen for å styrke selvtilliten.

Kollasj av match på tinder

SAMME ANTALL PARTNERE: Brukere av sjekkeapper har ikke flere seksualpartnere enn andre med samme innstilling til korttidssex, sier førsteamanuensis Mons Bendixen.

Foto: Kollasj / SKJERMDUMP/NTB SCANPIX

Folk som bruker sjekkeapper, som Tinder eller andre bildebaserte dating-apper, er generelt mer åpne for kortvarig og uforpliktende forhold og sex, viser en ny undersøkelse fra NTNU.

– Folk som bruker dating-apper, har en såkalt kortidsseksuell orienting. De er primært ute etter korttidssex, sier førsteamanuensis Mons Bendixen ved Institutt for psykologi ved NTNU til NRK.

Han står bak undersøkelsen, sammen med andre kolleger ved NTNU.

– Noen få er primært ute etter langtidsforhold, men de aller fleste er det ikke, sier han.

Undersøkelsen er nettopp publisert i Personality and Individual Differences, og den baserer seg på svarene fra 641 studenter ved NTNU i alderen 19 til 29 år.

– Men de som bruker ulike sjekkeapper, har ikke flere seksualpartnere enn andre med samme innstilling til korttidssex. Bruken av ulike sjekkeapper fører altså ikke til mer sex, noe som kanskje var et litt overraskende funn, sier Bendixen til NRK.

Det var Gemini som først omtalte undersøkelsen.

Tinder

NY ARENA FOR SJEKKING: – Apper er blitt en ny arena for sjekking. Men i stor grad er det de samme menneskene som deltar her som på andre arenaer, sier professor Leif Edward Ottesen Kennair ved Institutt for psykologi ved NTNU.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

Kjønnsforskjeller

Undersøkelsen tar også for seg hvorfor man bruker Tinder, og lignende apper med bilder. Det viser seg at menn og kvinner bruker sjekkeappene noe forskjellig.

– Kvinner bruker det mer for å bekrefte seg selv og styrke selvfølelsen, forteller Bendixen.

Folk som bruker Tinder får opp bilde, navn og en beskrivelse av folk i nærheten, og kan si om de er interessert i personen eller ikke, ved å sveipe til høyre eller venstre i mobilappen

– Kvinner er mer kresne. Menn er mer ivrige. Dette har klare evolusjonsmessige årsaker. Kvinner har mer å tape på å innlate seg med seksualpartnere av lav kvalitet enn menn har. Derfor «swiper» menn oftere til høyre enn kvinner gjør, forklarer professor Leif Edward Ottesen Kennair ved Institutt for psykologi ved NTNU til Gemini.

Folk som kjeder seg, sjekker Tinder

Den viktigste årsaken til at både menn og kvinner bruker Tinder, er tidsfordriv. Brukerne tar seg en kikk innom appen for å se hvem som finnes der.

– Menn oppgir i større grad et ønske om uforpliktende sex og korttidsforhold som grunn til å bruke sjekkeapper. Allikevel skal det sies at myten om at menn som bruker sjekkeapper kun ønsker uforpliktende sex, ikke stemmer. Menn som bruker sjekkeapper, ønsker seg også en langtidspartner, men i mindre grad enn de ønsker seg en korttidspartner, sier førsteforfatter og klinisk psykolog Ernst Olav Botnen til Gemini.

LES OGSÅ: På ett år gikk Rune Hammerstad (27) på nærmere 160 Tinder-dater.

Mons Bendixen

VIL STYRKE SELVFØLELSEN: Kvinner er oftere ute etter en bekreftelse på at de er attraktive enn menn er, forteller Mons Bendixen.

Foto: Helene Solheim / NRK

Siste fra Trøndelag

Alf Skille

Ukas første Midtnytt får du av Alf Skille

Ukas første Midtnytt får du av Alf Skille