Hopp til innhold

Ny sykdom påvist hos dovremoskusen

Den siste uken har det blitt registrert øyekatarr hos moskusen på Dovrefjell, og det er mange dyr som er smittet.

Moskus på Dovrefjell i juli.

For første gang er det påvist øyekatarr hos moskus på Dovrefjell.

Foto: Tord Bretten/ Statens naturoppsyn

Kjell Handeland, veterinær ved Veterinærinstituttet

Kjell Handeland er veterinær og fagansvarlig for vilthelse ved Veterinærinstituttet.

Foto: Privat

– Vi har aldri sett denne typen sykdom hos moskusen før, så dette er første gang. Mange moskuser på Dovrefjell har verk og puss rundt øynene, og vi har sett at de fleste dyrene i småflokker har påvist øyekatarr. Det forteller fagansvarlig for vilthelse ved Veterinærinstituttet, Kjell Handeland.

Han vet ikke hvor mange tilfeller det er snakk om.

– Siden det er mange dyr som har øyekatarr i flere småflokker, kan det bety at det er utbredt. Siden vi ikke har full oversikt over flokkene har vi ikke kartlagt hvor mange tilfeller av øyekatarr det er.

Handeland er ennå ikke sikker på hvordan øyekatarr vil påvirke dyrene.

– Vi forventer at dyrene blir kvitt denne infeksjonen selv, og blir friske igjen. Vi må nok ha flere observasjoner på denne sykdommen før vi kan konkludere med noe som helst.

Utbrudd av lungebetennelse

I 2006 og 2012 var det et større utbrudd av lungebetennelse hos moskusen på Dovre. Nå har lungebetennelsen funnet tilbake til moskusen.

– De siste par ukene har vi funnet kadaver av moskus, som er et resultat av lungebetennelse. Smitten må brenne ut av seg selv, og det er ikke mye vi kan gjøre for å avgrense spredningen. Det er heldigvis lite som tyder på at det blir noe stort omfang av lungebetennelse blant moskusen i år, sier Handeland.

Han forteller at lungebetennelsen kommer fra et helt annet dyr enn moskusen.

– Vi har konstatert tidligere at det er en bakterie som forekommer hos sau som er den underliggende årsaken i tillegg til andre bakterier.

Mottakelig for andre sykdommer

– Det som kan være en årsak for sykdom er smitte fra andre drøvtyggere de kan komme i kontakt med. Eksempelvis sau. Man kan tenke seg at moskusen er en art som har utviklet seg i arktiske områder, og hatt liten kontakt med andre dyr. Dermed har de ikke fått utviklet en god immunitet som avviser disse bakteriene. Det kan være en hypotese.

Munnskurv er et virus som har plaget moskusen. Smittede kalver får som regel blodige sår og byller i munnpartiet, de har vanskelig for å spise og er ofte magre.

– Vi har hatt et utbrudd av munnskurv. Det ble ikke så alvorlig som lungebetennelsene. Det er også et virus som vi vet forekommer av sau i Norge. Det er nok den sannsynlige smitteveien der, sier veterinær, Kjell Handeland.

Siste fra Trøndelag