NRK Meny
Normal

Ny økologisk byggestein testes ut

Ny økologisk byggestein fra Trondheim vekker internasjonal oppsikt.

Kenneth Urdshals med stavneblokka

I dag snekres den første kontorveggen med stavneblokker, konstruert av kassert plank.

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK

Hør reportasjen

I dag starter arbeidet med verdens første vegg bygd av en mellomting mellom legoklosser og lecablokker, konstruert av treplanker fra fyllinga. I mai kommer representanter fra et EU-prosjekt for å studere saken.

Treverk og økologi

– Vi fikk en e-post og en telefon fra Frankrike som hadde funnet arbeidet vårt med den nye byggesteinen, stavneblokka meget interessant, sier Kenneth Urdshals, Miljø- og driftskoordinator på Stavne arbeids- og kompetansesenter i Trondheim.

De vil vite mer om gjenbruk av gammelt treverk på en nye måte, og om det arbeidet som foregår her med å få folk tilbake til arbeidslivet.

6. og 7. mai kommer de på besøk, flere representanter fra Frankrike, Italia og Holland. De er med i et EU-prosjekt som heter Beam. Det er et prosjekt som går ut på å utvilke metoder for bygge økologisk med alernative materialer.

– Og trebyen Trondheim er midt i blinken, sier Urdshals.

– Jeg tenker at vi må ha gjort en veldig bra jobb, siden de kommer hit for å lære.

Steinar Sundfær, arbeidsleder, Stavne arbeid- og kompetansesenter

Arbeidsleder på Stavne, Steinar Sundfær er spent på EU-interessen.

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK

For oss er dette også viktig. Det blir en del av et sterkere nettverk mellom arbeidstreningstiltak og økologisk teknologi, sier Steinar Sundfær, som er arbeidsleder på Stavne.

Han er meget spent på besøket og forsøksvirksomheten som nå skal starte.

Første testresultat

Stavneblokka er altså kappede treplanker som er satt sammen på en utprøvd måte slik at de danner klosser som kan settes inn i hverandre med not og fjær. De henger sammen og kan i seg selv, uten bindingsverk, danne vegger. Det blir på samme måte som leca og legoklosser. Og stavneblokka isolerer.

– I dag kommer de første testresultatene fra Høgskolen i Trøndelag. Det vil bety en del for hva som kommer til å skje med blokka, sier Urdshals.

Skjønt, han har klokkertro på prosjektet. Det startet for flere år siden. Prototypen ble laget av arkitekt Bjørn Berge og den er utvilket videre i samarbeid med blant andre Kristin Wigum, Industridesigner i Gaia Trondheim og Anne Sigrid Nordby Arkitekt og postdoktor, institutt for produktdesign, NTNU.

Det betyr at de allerede vet en del om hva en slik vegg kommer til å tåle og hva den kan brukes til.

Første vegg

Stavneblokka

De første testresultatene er klare i dag, og forventingene er store.

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK

Prøving og feiling i kontrollerte omgivelser er en ting. I dag starter arbeidet med å sette opp en virkelig vegg av blokkene. Det skjer på Svartlamon og er en kontorvegg. Den blir gjenstand for videre forskning og den skal fungere som vanlig vegg. Skjønt vanlig er den vel neppe ennå.

For Urdshals og hans medarbeidere er dette spennede på mange måter. Han har vært med i mange år på å bygge opp Stavne med ulike prosjekt for gjennvinning av brukte bygningsmaterialer. Her er det meste, ovner, vinduer, dører, takstein, vasker, kjøkkenbenker, murstein og mye annet.

De startet i det små og har vokst i omfang og aktivitet. De har blant annet vært sentrale i gjenbruk av materialer fra rivinga av det gamle Regionsykehuset i Trondheim. Snart tar de fatt på høyblokka. Det blir ikke akkurat små mengder av likt og ulikt byggemateriale.

Kenneth Urdshals med stavneblokka

Stavneblokka kan bygges ut etter behov.

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK

Video fra Trøndelag

Fjellklatreren Adam Ondras suksess i Hanshelleren har gitt Flatanger omtale langt utenfor Norges grenser.
Sverre Magnus Selbach fikk oppfylt fiskedrømmen da han fikk en 1,8 meter lang svartskate på kroken i Trondheimsfjorden.
Cirka 8000 deltok i årets Pride-parade i Trondheim